Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçim sürecinde AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırıları sonucu eşini ve 2 oğlunu yitiren Emine Şenyaşar, oğulları Ferit ve Mehmet ile Ankara'daki görüşmeleri ikinci gününde devam etti.

EŞİTLİK KURUMU: ADLİ OLAY, KARIŞAMAYIZ 

Şenyaşar ailesi ilk olarak İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'ndan yetkililerle görüşmek istedi. Aile, kurum önünde yaklaşık 3 saat bekledikten sonra ön görüşme için içeri alındı. Basına kapalı gerçekleştirilen ön görüşmeye dair bilgi veren Ferit Şenyaşar, "Adli olay olduğu için bizim kurum ilgilenmez, karışamayız" yanıtı aldıklarını belirtti. 

MARUZ KALDIKLARI HUKUKSUZLUĞU ANLATTI

Ardından Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ile güreşen aileyi burada ÇHD üyesi avukat Murat Yılmaz karşıladı. Görüşmede ilk olarak söz alan Ferit Şenyaşar, dosyada yaşanan hukuksuzlukları ve adalet taleplerini anlattı. Olay gününe ilişkin yaşadıklarından da bahseden Şenyaşar, “50’den fazla kişi bizi saldırdı. Normal bir yargılama olsa hepsinin tutuklanması gerekir. Bu dosya iki şekilde açığa çıkar; ya bu hükümet iktidardan düşecek ya da büyük bir kamuoyu baskısı olacak. Kardeşimin iş yerinde yaptığı TCK’da nefsi müdafaaya giriyor.Bu yapılan insanlık suçudur” dedi.

Mehmet Şenyaşar da olay günü yaşadıklarını anlattı. Yaşadıklarını kameralara çok net bir şekilde yansıdığını dile getiren Şenyaşar, olay gününe ait kayıtların fotoğraflarını gösterdi. Şenyaşar, “Bize vuranların, abilerimi ve babamı öldürenlerin hepsini teşhis ettik, ama tutuklanan yok. Başka bir hastaneye götürülmemiş olsaydık şimdi biz de yaşamıyor olurduk” ifadelerini kullandı.  

‘KATLİAM YAPSIN DİYE VEKİL YAPACAKLARDI’

“Bize yapılan zulmün tarifi yok” diyen Emine Şenyaşar ise, eşinin gözleri önünde hastanede nasıl öldürüldüğünü anlattı. Şenyaşar, “Oğullarımı ve eşimi öldürdüler ama yine de benim oğlum içeride. Onlar dışarıda. Oğlum 3 yıldır tek kişilik hücrede, bu nasıl devlet, nasıl adalet? Onu nasıl vekil yapacaklardı? Bu adamı sırf katliam yapsın diye vekil yapacaklardı” dedi.

ÇHD: ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ

Son olarak konuşan ÇHD üyesi avukat Murat Yılmaz, ellerinden gelen desteği vereceklerini belirtti. Yılmaz, “Genel merkezimizle bir görüş alışverişinde bulunduk. Genel merkezden üç ya da dört yöneticimiz önümüzdeki duruşmaya gelecekler. Onun dışında biz de Ankara’da Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile beraber bunun çağrısını yaparız. Gelebilecek arkadaşlar gelmeye çalışırız. Katliamı yapanlar hem bölgedeki parasal güçlerini hem siyasi ilişkilerini hem de devlet içindeki bürokratik ilişkilerine dayanarak maalesef dosyada sadece bir iki kişilik olaymış gibi yansıtmaya çalışmışlar. Ama bu olayın böyle olmadığını kamuoyu da biliyor” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ OLAN DAVANIN UNUTULMAMASI’

Hukukun siyasi iktidarın etkisi altında olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Bu nedenle formalite iddianameler düzenleniyor ya da siz mağdursunuz sizin kardeşiniz yine hücrede tutuluyor. Böyle bir ortamda hukuk beklemek çok da mümkün değil. Önemli olan kamuoyunun bu davayı unutmaması. Buna yeterince hem demokratik kitle örgütlerinin hem de siyasi partilerin bir destek sunarak sizin sahipsiz olmadığınızı göstermemiz lazım” dedi.