Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle alınan 17 günlük sokağa çıkma sınırlandırması kapsamında semt pazarları tamamen kapatıldı. Gelen tepkiler üzerine İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelgeyle 8-15 Mayıs tarihlerinde semt pazarlarının kurulabileceğini açıkladı. Halka, esnafa ve emekçiye yardım yapılmadan alınan kapanma kararından sonra bugün tekrar kurulan pazarlarda, kameralara yansıyan görüntüler bir kez daha Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizi ortaya koyarken, halkın ise yaşadığı zorluğu gözler önüne serdi. 

İZMİR

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve kentin en işlek yerinde olan Eşrefpaşa Semt Pazarı’nda görüntülerimize yansıyan kareler derinleşen ekonomik krizi gözler önüne serdi. Sabah saatlerinden itibaren kurulan pazar, saat 17.00’de kapandı. Pazarın kapanması ardından ajansımızın kadrajına ise geride kalan yoksulluğun fotoğrafı yansıdı. Pazara gidemeyen, alım gücü olmayan yurttaşlar, pazarda yere atılan, geriye kalan artık ürünleri topladı. 

TÜRKİYE’NİN FOTOĞRAFI

Yere dökülen, çürümüş meyve ve sebzeleri toplayan yurttaşları görüntülediğimiz an da orada bulunan bir yurttaşın “Türkiye’nin gerçek fotoğrafı budur” sözleriyle tepkisi dile getirdi. Dökülen ürünleri poşetleyen yurttaşlar evinin yolunu tuttu. 

URFA 

Salgını gerekçesiyle alınan 17 günlük sokağa çıkma kısıtlamasından olumsuz etkilenen pazar esnafının tepkileri üzerine, bugün saat 10.00-17.00 arasında yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık oldu. Sabah saatlerinde pazar tezgahlarından ihtiyaçları olan meyve ve sebze  alanlar evlerinin yolunu tutarken, pazar tezgahlarının kalkması 17.00’dan sonra ortaya yoksulluğun fotoğrafı ve görüntüleri çıktı. Yurttaşların büyük bir bölümünün yoksul olduğu Urfa’da, salgının etkisiyle yoksulluk her geçen gün kendini daha fazla hissettirdi. 

Haliliye ilçesi, Selahattin Eyyübi Mahallesi’nde kurulan semt pazar yerinde tezgahların toplanmasını ile birçok yurttaş, yere atılan çürük meyve ve sebzeleri topladı. Yanlarına getirdikleri sepet ve poşetlere çürük meyve ve sebzeleri dolduran yurttaşların arasında yaşı 5-10 arasında değişen çocuklar, yaşlı kadınlar çoğunluktaydı. 

DİYARBAKIR

Sokağa çıkma kısıtlamasında 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açılması kararı alındı. 

'AÇLIKTAN ÖLELİM Mİ?'

Diyarbakır Ofis semtinde satış yapan pazarcılar, pazarın kapanmasına henüz 40 dakika varken polisler ve zabıtalar tarafından sürekli ceza tehdidiyle uyarıldı. Bu uyarılara tepki gösteren bir yurttaş bütün malzemelerini yere atarak, “Açlıktan ölelim, bu halk ne yapsın, Allah belanızı versin. Yeter artık” diyerek isyan etti.

Kayapınar İlçesinde bulunan semt pazarlarında ise akşam saatlerine kadar pazar alışverişleri durmak bilmedi. Fiziki mesafelerin olmadığı pazarda birçok yurttaşın maskesiz gezmesi, pazar içerisinde bulunan zabıtaların tepkisine neden olurken pazardaki kalabalık adeta iğne atsan yere düşmezdi 

Pazardaki birçok esnaf erken saatlerde tezgahlarındaki ürünlerini bitirmiş olsa da 10 günlük kapanmaya sert tepki verdi. Pazarcılar, halden aldıkları ürünlerin hem pahalı hem de taze olmadığı bilgisini paylaştı. Tüm bunlara rağmen pazarcılar, alım gücünün çok fazla düştüğünü ifade ederek “Milletin hali perişan” diyerek yaşadıkları durumu özetledi. 

Pazarda dikkat çeken en önemli konulardan biri de pazarcıların tezgahlarını kaldırdıkları anda birçok yurttaşın yerlerdeki artık ürünleri poşetlerine doldurması oldu. Özellikle domates, sarımsak salatalık gibi pazarda pahalı satılan ürünlerin yurttaşlar tarafından toplanması yürek burktu. Yaşanan bu durumu görüntülediğimizi fark eden tezgahlarını kaldıran kimi yurttaşlar “Çekin çekin ülkenin durumunu görün” şeklinde tepkisini dile getirdi.