Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşayan ve 2005 yılında sahibi olduğu Umut Kitapevi saldırısında yaralı kurtulan Şemdinli Belediyesi eski Eşbaşkanı Seferi Yılmaz’ın evine yerleştirilmiş bir kayıt cihazı bulundu. Evde yapılan temizlik sırasında cihazı fark eden Yılmaz ailesi cihazı söktüklerinde halen çalışır durumda olduğunu fark etti. 

CİHAZ ÇALIŞIR VAZİYETTE

Bahar temizliği yapılırken mutfak dolabının üst tarafına yerleştirilmiş bir yerde bulduklarını anlatan Seferi Yılmaz, “Cihazı bulduğumuz alan hiç kullanılmayan bir yer. Temizlik yaparken orada bir cihazın olduğun fark ettik. Daha önce de sesler duyuyorduk ama buzdolabının sesi olduğunu düşünerek çok da öyle bir ihtimal vermedik. Cihazı çıkardığımızda halen çalışır durumdaydı. Düğmeli bir cihazdı ve ışıkları halen yanıyordu. Biz onun düğmesini kapattık ve ışık da söndü. Şuan cihaz hala elimizde. Cihazın ne olduğunu bilmiyoruz ama bildiğimiz kesin bir şey var o da cihazın kayıt yaptığı. Çünkü cihazın ucunda kamera da bulunuyor” bilgilerini verdi.

‘GEÇMİŞTE FETÖ ŞİMDİ AKP’

Bu durumun hukuksuz ve yasadışı olduğunu aktaran Yılmaz, “Geçmişte bunun örnekleri çok görüldü ve bunun üzerinden sansasyonel gelişmeler oldu. Sonrasında tüm bunlar FETÖ’ye mal edildi. Maalesef bununla gördük ki AKP döneminde de bu uygulamalar demek ki devam ediyor. Yasa dışı yollarla bizim hakkımızda bilgiler toplanıyor. Hatta evimizin içerisine kadar cihaz yerleştirecek bir noktaya taşıdılar.  Burası bir aile evidir ve mahremiyet durumu var. Ama bunu bile yasadığı bir şekilde tersine çevirdiler” dedi. 

‘SORUMLULAR DERHAL BULUNMALI'

Cihazın ne zaman eve konulduğunu konusunda bir bilgilerinin olmadığını anlatan Yılmaz, “Muhtemelen 2016 Aralık ayında evimize yapılan gözaltına sırasında bu cihazın konulduğunu düşünüyoruz. Çünkü o gün eşimle birlikte gözaltına alındık ve evde kimse kalmadı. Bizim evi o an kontrol altına almamız mümkün değildi. Hukuk dışı bu uygulamayla ilgili derhal sorumluları ortaya çıkması gerekiyor. AKP hükümeti bunun izahını yapmak zorundadır ve sorumlular açığa çıkması gerekiyor. Bu kişiler yargılanmadığı sürece bu tür hukuksuzlukları yapmaya devam edecekler” dedi.

SUÇ DUYURUSU

Daha önce de birçok kez ölüm tehdidi, işyerinin bombalandığını ve cezaevine atıldığını söyleyen Yılmaz, “Ben bu durumun peşini bırakmayacağım. Kamuoyunun bu konuda sessiz kalmaması gerekiyor. Gerekli tüm hukuki başvuruları yapacağım. Bu konunun üzerinin kapanmaması gerekiyor. Bu konuda muhalefet ve sivil toplum örgütlerinden destek bekliyorum. Avukatımla görüştükten sonra cihazı gerekli yerlere ileterek suç duyurusunda bulunacağım. Cihazın seri numaraları mevcuttur ve nereye ait olduğu da biliniyordur” diye konuştu.

Kısa bir süre önce de Urfa'nın Siverek ilçesi Karageçi Mahallesi'nde yaşayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclis (PM) üyesi Bekir Karageçili, evine yaklaşık 30 metre mesafede bulunan taşlar arasına gizlenmiş bir kamera bulmuştu. 

MA / Adnan Bilen