AKP iktidarı, sandıktan çıkan iradeye kayyım atama ısrarını sürdürüyor. Salgına rağmen bugün de Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 belediyesine kayyım atandı. Önceki dönem Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde bulunan 102 belediyeden 96’sına kayyım atayan iktidar, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından da bu politikasını sürdürdü. 

Seçimlerde 3'ü büyükşehir, 5'i il, 45'i ilçe, 12'si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanan HDP yönetimindeki belediyelerin çoğuna kayyım atandı. En son bugün İçişleri Bakanlığı kararıyla Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Muş'un Altınova belediye eşbaşkanları görevlerinden alınmasıyla partinin kayyım atanan belediye sayısı 45’e yükseldi. 

KAZANANA DEĞİL KAYBEDENE MAZBATA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlerden 10 gün sonra AKP’li adayların başvurusuyla 10 Nisan 2019’da seçimleri kazanan 6 belediye eşbaşkanına, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbata verilmeyeceği kararını aldı. Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde yüzde 70, Kars’ın Digor ilçesi Dağpınar (Bazarcix) beledesi yüzde 54, Van’ın Edremit ilçesinde yüzde 54, Van’ın Çaldıran ilçesinde yüzde 53, Van’ın Tuşba ilçesinde yüzde 53, Erzurum Tekman ilçesinde yüzde 49 oyla seçimi kazanan HDP’li 6 belediye eşbaşkanı yerine seçimde ikinci gelen AKP’li belediye başkan adaylarına mazbata verildi. Böylelikle HDP’nin kazandığı 65 belediye sayısı 59’e indi.

İLKİN 3 BÜYÜKŞEHİRE KAYYIM 

Seçimin üzerinden 5 ay geçmeden HDP’nin yüzde 62 oyla kazandığı Diyarbakır, yüzde 56 oyla kazandığı Mardin ve yüzde 53 ile kazandığı Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları haklarında yürütülen soruşturmalar gerekçe gösterilerek 19 Ağustos 2019’da görevden alınarak yerlerine kayyım atandı. Bu ilk kayyım atamalarıyla birlikte HDP’li belediye sayısı 56’ya düştü.

Kayyım atamanın ikinci dalgası 2019’un Ekim, Kasım ve Aralık aylarında geldi. Bu dönemde Batman İkiköprü (Awîskê); Dersim Akpazar; Diyarbakır Hazro, Kayapınar, Bismil, Kocaköy, Kulp, Sur, Yenişehir; Erzurum Karayazı; Hakkari, Yüksekova; Mardin Kızıltepe, Mazıdağı, Nusaybin, Savur; Muş Bulanık, Erentepe, Varto; Şırnak Cizre, İdil; Urfa Suruç; Van Başkale, Erciş, İpekyolu, Muradiye, Özalp ve Saray belediyelerine kayyımlar atandı. Parti yönetiminde kalan belediye sayısı 29’a indi. 

Yapılan bu kayyum atamaları görevden alınacağı endişesi taşıyan Batman'ın Kozluk ilçesi Bekirhan Belde Belediye Başkanı Fırat Karabulut, 10 Aralık 2019’da HDP’den istifa etti. 

BİR YIL GEÇMEDEN 40 KAYYIM

Kayyım atamalarını 23 Mart’ta Batman; Bitlis’in Güroymak; Diyarbakır’ın Eğil, Ergani, Silvan, Lice; Iğdır’ın Halfeli ve Siirt’in Gökçebağ belediyeleri izledi. HDP’li belediye sayısı 40’a yükseldi. Bu 8 belediyeye yapılan kayyım atamalarıyla partinin yüzde 32 ile kazandığı Adıyaman Kömür Belediyesi dışında, en düşüğünü yüzde 41 oy oranıyla, en yükseğini yüzde 77,73 oy oranıyla kazandığı 65 belediye sayısı seçimlerin üzerinden bir yıl geçmeden 18’e düşürüldü.

Batman’ın Kozluk Belediye Eşbaşkanı Başkanı Ayhan Eren, 21 Nisan’da partisinden ihraç edildi. 

Son olarak bugün Iğdır, Siirt, Baykan, Kurtalan ve Muş’un Korkut ilçesi Altonova belde belediyeleri eşbaşkanlarının gözaltına alınıp, görevlerinden alınmasıyla kayyım atanan HDP’li belediye sayısı 45’e yükseldi.

12 BELEDİYE KALDI

HDP’nin yönetiminde kalan belediyeler şunlar: Adıyaman Kömür; Ağrı Doğubayazıt, Diyadin, Patnos; Diyarbakır Çınar, Dicle; Elazığ Sarıca; Erzurum Karaçoban; Iğdır Hoşhaber; Kars; Şırnak Silopi, Balveren.

HDP’nin elinde, kayyım atanmayan tek il Kars kaldı.