Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) bütçelerine dair söz alan CHP’li Bülent Kuşoğlu, Fatih Projesi’ni eleştirdi.

Komisyonda söz alan Kuşoğlu, Sayıştay 2020 raporlarında yer alan İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine alınan kadroların mevzuata uygun alınmadığı tespitlerini hatırlatarak, “Bu bir değil, iki değil, Sayıştay raporlarına girecek şekilde çok sayıda olduğu için alınmış. Önemli bir konu, siz de bunun farkındasınız. Yine revize edilen eğitimde FATİH Projesi iş birliği protokolün de yer alan alt yapı yatırım bedellerinin ilave maliyet getirmesi de önemli bir konu. FATİH Projesi, asrın projesiydi ama maalesef büyük sıkıntılara sebep oldu, ilave maliyetler de getirdi. ‘Asrın skandalı oldu’ gibi düşünmemiz lazım. Keşke başarılı olsaydı. Yine bütçe dışı kaynaklarla finanse edilen, projelerle sağlanan, eğitim hizmetleriyle yapılan yatırımlar için merkezi bir izleme, raporlama ve takip sistemi kurulamamış olması da önemli bir konudur mali açıdan baktığımızda” dedi.

KAYIP 404 ADET SANAT ESERİNİ SORDU

Sayıştay raporları üzerinden eleştirilerini sürdüren Kuşoğlu, kayıp 404 sanat eserinin akıbetini sordu. Kayıp sanat eserleriyle ilgili “yetkili” bulunamadığını dile getiren Kuşoğlu, şunları söyledi: “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde 2018, 2019 ve 2020 raporunda var, burada kayıtlı 12 bin 378 sanat eseri var, taşınır, bunlardan 404 adedi müzede fiilen yokmuş, Sayıştay raporunda tespit edilmiş bu konu. Bunların 42 adedinin çalındığı, kayıp olduğu veya sahte olduğuyla ilgili bilgiler var. Bir üniversiteden 404 adet sanat eseri kayboluyor, bunların çalıntı olduğu, sahte olduğu ve saire tespit ediliyor ve üç seneden beri hiçbir şey yapılamıyor. Geçen sene YÖK Başkanımız ‘Benim yetkim yok’ dedi ama kimin yetkisi olacak? Millî Eğitim Bakanı da ‘Benim yetkim yok’ demişti geçen yıl. Burada yolsuzluk var, hırsızlık var, sahtecilik var, fakat kimsenin yetkisi yok. ‘Yetkili kim’ diye açıklama yaptım ancak hala yanıt yok. Bir boşluk varsa bildirebilirsiniz bu hukuki boşluğu dolduralım burası yasama yeri en azından bir kanun yapalım.”

Görüşmeler devam ediyor.