Baroların yapısını değiştirecek yeni yasal düzenlemeye karşı 19 Haziran’da birçok kentten baro başkanlarının başlattığı “Savunma Yürüyüşü”, Ankara girişinde polis müdahalesiyle engellendi. Diyarbakır, Batman ve İstanbul’da alanlara çıkan avukatlar, “Savunma yürüyüşü”nün engellenmesini protesto etti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Barosu avukatları, Tahir Elçi Konferans Salonu önünde oturma eylemi başlatarak engellemeyi protesto etti. Oturma eyleminde yer alan avukatlar alkışlar eşliğinde “Hak, hukuk, adalet” sloganı attı. Eylemde konuşan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Avukat Gazal Bayram Koluman, AKP’nin gündeminde olan baroların susturulmasına dönük avukatlık yasa tasarısının olduğunu söyledi. Baro başkanlarının avukatlık yasasında değişiklik yapılmasından vazgeçilmesi için siyasi partilerle bir dizi görüşme gerçekleştirdiğini ancak bundan herhangi bir sonuç alınamadığını aktaran Koluman, baro başkanlarının başlattığı yürüyüşün nedenlerini anlattı. 

Ankara girişinde abluka altına alınan baro başkanlarının pervasız müdahalelere maruz kaldığını belirten Koluman, başkanların bireysel ihtiyaçlarını dahi gideremediğini söyledi. Savunma makamının temsili görevini yürüten avukatların baro başkanlarına yapılan saldırıların kabul etmediklerini dile getiren Koluman, yapılanların Anayasa’ya aykırı olduğunun altını çizdi. Koluman, “Kolluk güçlerinin ve keza onlara bu kanunsuz emri veren tüm siyasi erklerin bu işin müsebbibi olduğunu biliyoruz.  Başkanlarımız yalnız değildir. Onlara yapılan bu orantısız, hukuksuz, kanunsuzluk son bulanana kadar Diyarbakır Barosu olarak süresiz oturma eylemi başlatmış bulunuyoruz” dedi.

HDP VE DBP’DEN AVUKATLARA DESTEK

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanları, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans salonu önünde oturma eylemi başlatan avukatlara destek ziyaretinde bulundu. HDP ve DBP heyetini karşılayan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, baro başkanlarının başlattığı yürüyüşün tüm yurttaşların savunma hakkı için gerçekleştiğini kaydetti. HDP Milletvekili Dersim Dağ ise yapılan yürüyüşe destek verdiklerini ve baro başkanlarının gerçekleştirdiği yürüyüşün başarıyla sonuçlanacağını söyledi. 

BATMAN 

Batman Barosu, cüppeleriyle baro binası önünde toplanarak, ellerinde "Vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz", "İyi çocuklar olmayacağız, insan haklarını, hukuk devletini, yargı bağımsızlığını, demokrasiyi savunacağız" yazılı dövizlerle, yürüyüşün engellenmesini protesto etti. Batman Barosu Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Özdemir, baro başkanlarının savunmayı ve savunmanın özgürlüğü için yürüdüğünü belirterek, "3 baro ya da 80 baro değil, 130 bin avukatın, 83 milyon vatandaşın hakları ve hukukun adaletin güvencesi için yürüyen baro başkanlarımıza yönelik bu tutum karşısında, baro başkanlarımızın yanındayız" diye konuştu.

Avukatlar daha sonra oturma eylemi gerçekleştirdi.

ÖHD'DEN TEPKİ

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), baro başkanlarına dönük engellemeye yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, “Dün itibariyle toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ihlal edilmiş, mutlak yasak olan işkence ve kötü muamele fiili bizzat siyasal iktidar tarafından verilen emirler ile alenen işlenmiştir. Öte yandan eyleme destek vermek için alanda olan Özgürlük için Hukukçular Derneği Ankara Şube Eşbaşkanımız Av.Şevin Kaya, dernek üyesi arkadaşlarımız ve alanda bulunan diğer meslektaşlarımız ile birlikte polislerce fiziki saldırıya uğramıştır. Eşbaşkanımız polislerce yerde sürüklenmiş ve tekmelenerek polis şiddetine maruz kalmıştır” denildi.

İSTANBUL

İstanbul Barosu avukatları, yürüyüşün engellenmesini yaptıkları açıklamayla protesto etti. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirilen açıklamaya, binlerce avukat katıldı. Avukatlar, adliye binasından alkış ve “Savunma susmadı susmayacak”, “Feyzioğlu istifa”, “Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde çıktı. 

‘KAVGAMIZ ORTAK’ 

Adliye’den çıkan avukatlar C Blok önünde açıklama yaptı. İstanbul Baro Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, baroların ve hukukun birliğinin ortadan kaldırılmak istendiğine dikkat çekerek, “Tabi işlevsizleştirecekler, susturacaklar, ondan sonra halkın hak arama özgürlüğü ortadan kalkmış olacak. Böylece sadece susan, biat eden kurumlarla da ülkeyi yönetmeye çalışacaklar” ifadelerini kullandı.  

Buna karşı mücadele edeceklerinin vurgulayan Moroğlu, İstanbul Barosu’nun bu konudaki kararlığını sürdüreceğinin altını çizdi. Tüm baro başkanlarının da aynı mücadeleyi devam ettirdiğini belirten Moroğlu, “Bu kavgamız bu kaygımız ortak. Çünkü hepimiz sadece bir meslek odası olarak kalacaksak bizim ne işlevimiz olacak. Avukatlık kanununu bize sormadan bu şekliyle değiştiremezler. Geri çekecekler. Bunun başka yolu yok” şeklinde konuştu. 

Fevzioğlu’nun Ankara’da baro başkanları tarafından alana alınmamasına değinen Moroğlu, “Ona layıkıyla davranmışlar” dedi. 

AVUKLATLAR BAKIRKÖY’DE DE BİR ARAYA GELDİ

Kentteki protestoların bir diğer adresi ise Bakırköy Adliyesi oldu. Avukatlar, adliye binasından alkışlar ve sloganlarla çıktı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Sekreteri Hüseyin Özbek, hukukun ve baronun olmadığı yerde bağımsız yargının da olmayacağını dile getirdi. Bağımsız yargının olmadığı yerde adalet ve demokrasiden söz etmenin mümkün olmadığını ifade eden Özbek, ayrıca bağımsız yargının barışın temel taşlarını oluşturduğunu vurguladı. Özbek, şunları söyledi: “Başkanlarımız Ankara girişindeki kararlı duruşları, direnmeleri sonucu Ankara’ya alınmışlardır. Hukuk duruşu sonuç almıştır. Başkanlarımız için Ankara’nın yolu açılmıştır. Ayrıca kamuoyunun barolarla olan birlikteliği de böylesi bir başarıyı getirmiştir. Avukatlar barolarını yandaşlaştırmaya karşı koruyacaklardır. Barolar bağımsızlıklarını koruyacaklardır. Çünkü halkın ekmek, su gibi hukuka ihtiyacı vardır. Bu hukukun temin edicisi, hukuka ve adalete ulaşmanın ve bağımsız yargının kurumsal bir şekilde bağımsızlığı sürdürmesinin çok önemli bir teminatı savunma ayağıdır. Bizler hak arama talebinin savunucularıyız.”

BURSA

Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi ile Bursa Adliyesi önünde de avukatlar yaptıkları açıklamalarla, engellemeleri protesto etti. Bursa'da açıklamanın ardından avukatlar bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. 

DEMOKRASİ PLATFORMU

Amed Emek ve Demokrasisi Platformu, yazılı açıklamayla müdahaleyi kınadı. Açıklamada, “Baro başkanlarının engellenmesini ve yapılan muameleyi kınıyoruz. Hak, hukuk, adalet, özgürlük ve demokrasi için susmayan savunmaya olan desteğimizi bir kez daha yineliyoruz. Bu manzarayı yaşatanlar için gerekli işlemlerin yapılmasını baroların haklarını kullanmaları için konulan engellerin kaldırılarak yasanın geri çekilmesini istiyoruz” denildi.

ADANA 

Adana Barosu, baro başkanlarının "Savunma yürüyüşü"ne destek vermek amacıyla Adana Adliyesi Taş Bina önünde oturma eylemi yaptı. “Savunma susmadı, susmayacak” sloganlarını atıldığı eyleme Ankara'dan görüntülü arama ile katılan Adana Baro Başkanı Veli Küçük, hukuksuzluklara karşı yargı bağımsızlığı ve savunmanın özgürlüğü için orada olduklarını dile getirdi. 

Adana Barosu Yönetim Kurulu üyesi Sinem Tanrısınatapan, “Avukatlık yasasında yapılmak istenen değişikliklere karşı eylemlerimiz devam edecek” dedi. Etkinlik bir saatlik oturma eylemi sonrası sona erdi. 

MERSİN

Mersin Barosu da aynı amaçla Mersin Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı. Mersin Barosu Genel Sekreteri Adnan Günbay, "Savunma Yürüyüşü"ne yapılan engellemenin savunma hakkının engellenmesi anlamına geldiğini ve en gür sesle bunun kınadıklarını söyledi. 

HATAY

Hatay'ın Antakya, İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde bulunan adliye binaları önünde bir araya gelen Hatay Barosu'na bağlı avukatlar oturma eylemiyle "Savunma Yürüyüşü"ne destek verdi. Avukatlar, savunmanın susmaması için mücadele edeceklerini dile getirdi.

İskenderun Adliyesi önünde açıklama yapan Hatay Barosu yöneticisi Sevinç Çakıcı, haklı taleplerinden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Çakıcı, "Savunma susarsa herkes nefessiz kalır. Savunma hiçbir zaman susmadı; bundan sonra da susmayacaktır" dedi. Etkinlik oturma eylemiyle son buldu.

İZMİR 

İzmir Barosu de Ankara’da baro başkanlarına yönelik müdahalelere Bayraklı Adliyesi C Kapısı önünde yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi. Baro üyesi çok sayıda avukat katıldığı açıklamayı Baro Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer yaptı. 

Engelleme ve fiziki müdahalelere rağmen baro başkanlarının yeniden yürümeye başladıklarını belirterek, “Onlar bu hakkı direne direne kazandılar” diyen Yılmazer, tüm ülkenin bu yürüyüşe destek verdiğini ifade etti.

Yılmazer, “Baro başkanları mücadelelerinden asla vazgeçmediler ve kazandılar. Yaşananlar hükümetin nasıl bir aciz içine düştüğünü, ülkemizin nasıl bir polis devleti olduğunu bir kez daha gösterdi bize. En temel hak ve özgürlükler bile mücadele edilmeden alınamıyor. Bir kez daha söylüyoruz; vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz” dedi.

DENİZLİ

Denizli Barosu’na balı Avukat Hakları Merkezi üyeleri de “Savunma Yürüyüşü”ne yönelik engellemeye karşı Denizli Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı. Eylemleri sırasında “Baro başkanlarımızın ablukası kaldırılsın” pankartı açan avukatlar, “Bizler adına anayasal haklarını kullanan baro başkanlarımıza uygulanan fiili gözaltını kabul etmiyoruz. Bu abluka sona erdirilene kadar süresiz olarak Denizli Adliyesi önünde oturma eylemi yapacağız” mesajı verdi.

AYDIN

Aydın Barosu üyesi bir grup avukat ise, Didim Adliye Sarayı önünde yaptıkları açıklama ile “Savunma Yürüyüşü’ne dönük engellenme ve müdahaleleri kınadı. Avukat Şükrü Ulusoy tarafından yapılan açıklamada, “Baro başkanlarının fiziki müdahaleye maruz bırakılmasının avukatlık mesleği açısından talihsiz, utanç verici ve bir o kadar da kabul edilmez olduğunu” ifade edildi.

Baro başkanlarının cübbelerinden çekilerek engellenmeye çalışılmasının “utanç vesikası” haline geldiğini söyleyen Ulusoy, “Bugün durdurmak için asıldığın o cübbe yarın haklarının savunulması için sığınabileceğin tek limandır. Bizler bu yürüyüşü kendimiz için değil istisnasız bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklarını korumak için yapıyoruz. Gün gelecek herkes o asıldığın cübbeye sığınmak zorunda kalacak. Unutmayın avukatın sesi kesilirse vatandaşın nefesi kesilir. Bizler adımıza anayasal haklarımızı kullanan baro başkanlarımıza yapılan bu hadsizliği kabul etmediğimizi, sorumluları hakkında yasal her türlü mücadeleyi vereceğimizi avukatlık mesleğinin onuru için yasal zeminde her türlü eyleme hazır olduğumuzu tün kamuoyuna saygıyla duyururuz" diye konuştu.