Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna dikkat çeken açıklaması nedeniyle açılan soruşturmaya dair takipsizlik kararı verildi. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, R.I. isimli kişinin şikayeti üzerine HDP’li Gergerlioğlu hakkında jet hızıyla soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Başsavcılık, “İhbar eden ve şikayet konusu fiilin suç oluşturmadığının herhangi bir araştırma yapılmasını getirmeksizin açıkça anlaşılması veya şikayetin soyut ve genel nitelikte olması durumunda soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verilir” diyerek, dosyada takipsizlik kararı verdi. 

Konu üzerine Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Aysel Tuğluk ile ilgili Kandıra Cezaevi önünde yapılan açıklama sonrasında hakkında Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 301’inci madde ve “bilirkişiye hakaret” suçlamalarıyla soruşturma açıldığını söyledi. Soruşturmanın bir ihbar üzerine açıldığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Kürt siyasi hasta mahpus için yapılan basın açıklamasına bile tahammülsüz bireylere en azından Savcılık ‘dur’ dedi” diye konuştu. Hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için yaptığı açıklamaya soruşturma açılmasının da Türkiye’nin geldiği noktayı gösterdiğini dile getiren Gergerlioğlu, “Hasta mahpuslar yalnız ve acılar içinde kıvranırken, onlara sahip çıkmak gerektiği apaçık ortada. Hangi siyasi suçtan olursa olsun bir kişi sağlığını kaybetmiş ve cezaevinde duramayacak bir durumda ise ayrımsız bir şekilde infaz ertelemesi gerekir. Bu konuda ayrım yapmıyorum. Hiç kimsenin de yapmaması gerekir” dedi.

‘İRONİK BİR DURUM’

“Adalet gelsin, zulüm bitsin, hasta mahpus Aysel Tuğluk dışarı çıksın” sözleri üzerinden soruşturma başlatılmayacağını da savcılık kararı üzerinden tetkik edilmesinin ironik olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, “Cezaevinde kalamayan insanların tahliye edilmesi gerekir, bunu şimdiye kadar söyledik, bundan sonrada söyleyeceğiz. Şu ana kadar birçok hasta mahpusun dramatik sonucunu gördük. Ya ölüm döşeğinde ya tabutta tahliye oldular. Aysel Tuğluk, Garibe Gezer gibi tabutta tahliye edilmesin” diye belirtti.

‘İNSANLIK BORCU’ 

Hasta tutuklu Tuğluk’un yakın zamanda İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) yeniden sevk edildiğini ve yeni bir sonuç çıkacağını belirten Gergerlioğlu, “Umarım gelecek haber Aysel Tuğluk’un tahliye haberi olur. Hasta mahpuslar için mücadelemizi sürdüreceğiz. Cezaevlerinde çok sayıda hasta mahpus var ve son iki ay da 10 hasta tutuklu yaşamını yitirdi. Adalet Bakanlığı’nın umursamazlığı ve vurdumduymazlığından dolayı insanlar cezaevlerinde yaşamını kaybediyor. Bu insanlar için sesimizi yükseltmek bir insanlık borcudur. Biz insanlık için gayret etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

MA / Berivan Altan