Urfa’nın merkez Karaköprü ilçesinde askerlerce düzenlenen ev baskınında dün gözaltına alınan Serêkaniyeli Arap ses sanatçısı Omar Souleyman, sınır dışı edilmek üzere Harran’da jandarma kontrolünde bulunan göçmen kampına yerleştirildi. “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla dün gece İl Jandarma Komutanlığı’nda tutulan Souleyman, bugün Urfa İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye götürüldü. Emniyet sorgusu biten Souleyman, savcılık talimatıyla Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirildikten sonra serbest bırakıldı.

Serbest kaldıktan sonra hakkında her hangi bir somut suç olmamasına rağmen Souleyman, Valilik kararıyla Jandarma kontrolünde bulunan Haran göçmen kampına yerleştirildi. “Kamu güvenliğini tehlikeye soktuğu” gerekçesiyle Valiliğin Souleyman hakkında, pasaportuna tahdit (sınırlama, kısıtlama) koyma, deport (ilgili güvenlik birimi tarafından ülkeden sınır dışı edilmek) ve idari gözetim altında tutma kararı aldı. Hala Haran göç kampında tutulan Souleyman’ın yarın Malatya geri gönderme merkezine gönderilmesi bekleniyor.

Souleyman’ın, Valiliğin aldığı karar doğrultusunda bugün sınır dışı edilmek istenmesi üzerine ailesi ve güvenlik güçleri arasında kargaşa çıktı. Tesadüfen il göç dairesinde olan Urfa Barosu’na kayıtlı bir avukatın girişimleri sayesinde Souleyman’ın bugün sınır dışı edilmediği öğrenildi.

Öte yandan Souleyman’ın 10 yıl önce yaşadığı Almanya’da çıktığı bir konserde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı övdüğü gerekçesiyle gözaltına alındığı iddia edildi. Yaklaşık 10 yıldır Urfa Akçakale ilçesinde yaşayan Souleyman’ın ortaya çıkan görüntüler gerekçe gösterilerek tehdit ve şantaja maruz kaldığı öne sürüldü. (Urfa/MA)