Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Muğla’nın Marmaris ilçesindeki parti binasına yönelik dün gerçekleştirilen silahlı saldırıyla ilgili dikkat çekici bir detaya ulaşıldı. Sabah erken saatlerde parti binası önüne gelen A.T.D.  isimli saldırgan, pompalı tüfekle ateş açtığı parti binasına kurşun yağdırdı. O saatte içeride kimsenin bulunmadığı parti binasının camları sıkılan kurşunlarla kırıldı. Saldırgan içerisine girdiği parti binasında da ateş etmeyi sürdürdü. 

Duvara asılı “Demokratik siyaset tasfiye edilemez” pankartına onlarca kurşun sıkılan A.T.D. içerideki tahrip etti. 

Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay sonrası polislerce yakalanan A.T.D.’nin tutulduğu Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusu halen sürüyor. 

ELEKTRİK KONTAĞINI KAPATTI

Havuz medyası tarafından olaya dair servis edilen haberlerde “psikolojisi bozuk” olarak gösterilse de saldırgan A.T.D.’nin parti binası girdikten sonra içerideki güvenlik kamarasını fark etmesi üzerine görüntüsünün alınmasını engellemek için elektrik kontağını kapattığı öğrenildi. Kameranın öncesinde kaydettiği görüntülere ise polislerce el konuldu. 

İLÇE EŞBAŞKANI: NASIL AKIL EDEBİLİYOR?

Saldırganın medyada bu şekilde lanse edilmesine tepki gösteren HDP Marmaris İlçe Eşbaşkanı Güven Göknar, “Psikolojisi bozuk denilen kişi pompalı tüfekle camları kırıp içeri girdiği gibi önce elektrik saatini buluyor, ardından sigortaları kapatıyor. Böylece kamerayı etkisiz hale getirdikten sonra içeriyi kurşunluyor. 4-5 tane raporu olduğu söylenen biri kamerayı etkisiz hale getirmeyi nasıl akıl edebiliyor? Bu detay bile olayın ne denli planlı, programlı olduğunu gösteriyor” dedi. 

Partilerini hedef alan saldırganların arkasındaki güçleri tanıdıklarını söyleyen Göknar, şunları ifade etti: “Saldırıları kimlerin yaptırdığını biliyoruz. HDP’yi bu şekilde korkutup, geri adım attırmaları mümkün değil. HDP bu ülkenin demokrasi ve barışına sahip çıkan bir partidir. Yıllardır dirençle büyüyen bir kitlesi vardır. Bunu bir kez daha gördük. Türkiye’nin her yerinden binlerce kişi bizi arayarak, destek mesajlarını iletti. Bu dayanışma bizi daha çok güçlendiriyor. Bu saldırılarla bizi yıldıramayacaklar. Deniz’e söz verdik. Demokrasi ve barışı bu ülkeye bizler getireceğiz. Hiçbir kurşun HDP’ye geri adım attıramaz. HDP’de cesaret vardır.” 

ÇEPNİ: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de 2015’ten bu yana partilerine yönelik katliam siyaseti yürütüldüğünü belirterek, Ankara, Diyarbakır, Suruç ve İzmir’de yapılan katliamları hatırlattı. 

Çepni, “Bütün bunların sebebi HDP merkezli gelişen demokrasi ve özgürlük mücadelesidir. HDP, AKP-MHP rejimine teslim olmadı, boyun eğmediği için katliam siyaseti yapılıyor. HDP sustururlarsa emek ve demokrasi güçlerini etkisizleştirebileceklerini düşünüyorlar. En örgütlü ve kitlesel politikanın merkezinde olan güç HDP olduğu için saldırıyorlar” diye konuştu.

‘SORUMLUSU SARAY’

Cepni, AKP-MHP’nin söylemleriyle partilerine yönelik saldırıların siyasal iklimini örgütlediklerini de dile getirdi. Çepni, “HDP’nin imhası üzerine kitlelerini elinde tutmak istiyorlar. Saldırıların sorumlusu da talimatını veren de Saraydır. Oyunları bozan bir mücadele yürütüyoruz. Saldırılara karşı daha çok örgütlenip, siyaset yapacağız” diyerek, herkesi HDP etrafında kenetlenmeye davet etti.

HDP EGE’DE BÜYÜYOR

Çepni, son dönemlerde özelikle Ege Bölgesinde partilerine yönelik saldırıların artmasının nedenini ise şöyle açıkladı: “Ege Bölgesi HDP’nin ta kendisidir. Halkların bir arada yaşadığı ve siyasete dahil olduğu bir bölgedir. HDP fikriyatı da budur. HDP belli bir çizgiye sıkıştırılmaya çalışılırken, Ege Bölgesi gibi bölgelerde büyüyor. Tüm baskılara rağmen örgütleniyor, politikasını hayata geçirebiliyor. Saldırıların sebebi de tam olarak budur. Ege’de büyümemizi engelleyip parti binalarına sıkıştırmak istiyorlar. Ama biz sözümüzü söyledik. Her yerde Deniz’leşeceğiz, faşizmi yeneceğiz.” 

Saldırı sonrası HDP ilçe binasına yönelik dayanışma ziyaretleri devam ediyor 

MA / Semra Turan