Mardin Mazıdağı ilçesinden fındık toplamak üzere mevsimlik işçi olarak Sakarya'nın Ortaköy  ilçesine giden Kürt aileler, dün işverenlerinin ve köylülerin saldırısına ırkçı saldırına uğradı.

Kamuoyu, olay sonrası memleketlerine geri dönmek zorunda kalan işçilerden Barış Demir’in “Biz sabah çalışmak için bahçeye gittik. İşveren gelip, ‘köpek sürüsü’ diye laf söyledi. Bunun üzerine bahçeden çıktık. Sonrasında bize ‘siz burayı memleketiniz mi sandınız, burası bizim’ diyen işverenin de aralarında bulunduğu 8 kişinin sopalı saldırısına maruz kaldık” açıklamasını Mezopotamya Ajansı'nın yayınlamasının ardından haberdar oldu. 

Ajans'ın yaşanan saldırıya ilişkin yayınladığı görüntüler ise adeta infial uyandırdı. Olaya ilişkin büyüyen tepkiler üzerine açıklama yapan Sakarya Valiliği ise, olayın dün değil, 22 Ağustos’ta yaşandığını ileri sürdü. 

Fakat saldırıya maruz kalan işçiler olayın dün yaşandığını dile getirerek Valiliği yalanladı. 

AYNI KENTTE SAKÇI VE TOSUN CİNAYETLERİ

Sakarya’da Kürt işçileri hedef alan bu ırkçı saldırı ilk değil. 43 yaşındaki Kadir Sakçı ile 19 yaşındaki Şirin Tosun ayrı tarihlerde Kürtçe konuştukları için uğradıkları saldırılar sonucu yaşamını yitirmişti.

‘KÜRT MÜSÜNÜZ?’ DİYE SORUP LİNÇ ETTİLER

Hendek ilçesinde 16  Aralık 2018 tarihinde yaşanan olayda, sokakta Kürtçe konuşan baba Kadir Sakçı ile Burhan Sakçı'nın (16) önlerini kesen bir grup, yönelttikleri “Kürt müsünüz?" sorusuna "evet" yanıtı almaları üzerine baba Kadir Sakçı'yı (43) döverek öldürdü. Bu saldırıdan ağır yaralı olarak kurtulan oğlu ise uzun süre hastanede tedavi gördü.

Olayla ilgili saldırganlardan Hikmet Usta ile olay sonrası kaçmasına yardım eden Recep Eş hakkında Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava 6 Aralık 2019’da sonuçlandı. 

Sanıklardan Usta’ya ‘cinayet’ dolayısıyla müebbet, ağır yaralamadan dolayı da 15 yıl, silah bulundurma suçundan ise 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Onun kaçmasına yardımcı olan Recep Eş’e ise 5 ay hapis cezası verildi.

‘KÜRTÇE’ SELAM RAHATSIZ ETTİ!

Şirin Tosun (19) ise, Diyarbakır’dan kardeşleriyle birlikte mevsimlik işçi olarak çalışmak üzere 2019 yılı yazında Sakarya’nın Karasu ilçesi Paralı köyüne gitmişti. Bir arkadaşı ile birlikte 21 Ağustos günü ilçe merkezinden köye dönerken karşılaştıkları 21 plakalı bir araç içerisindekilerle Kürtçe selamlaşan Tosun ve yanındaki arkadaşı, onları gören 6 kişinin silahlı saldırısına uğradı. 

Tosun ve arkadaşı M.Z.’ye saldıran kişiler “Niye Kürtçe konuşuyorsunuz” diyerek ateş açtı. Açılan ateş sonucu Tosun başından vuruldu. 3 el ateş açılan arkadaşı M.Z. ise yara almadan kurtulmayı başardı. M.Z.’nin yardım istemesiyle olay yerine gelen ambulanslar, Tosun’u Sakarya Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. 51 günlük yaşam mücadelesi veren Tosun,  13 Ekim’de yaşamını yitirdi. 

Olayın ardından Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma ile gözaltına alınan saldırganlar 2’si tutuklandı. 4’ü serbest bırakıldı. İşlenen cinayete dair yargılama hala devam ediyor.

NİĞDE’DE MUSTAFA BAYRAM CİNAYETİ

Mevsimlik işçilere yönelik benzer bir ırkçı saldırı ise, geçtiğimiz Haziran ayında Niğde’de yaşandı. 

8 Haziran günü Niğde'nin Ağcaşar Köyü’nde mevsimlik işçi olarak çalışan Mustafa Bayram, kaldığı evde işvereni olduğu belirtilen A.A. tarafından ateşli silahla vuruldu. Bayram kaldırıldığı hastanede yapılan  tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayata veda etti.