Sakarya Hendek’te bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda patlama meydana geldi. Patlamanın ardından fabrikanın bulunduğu bölgeden gökyüzüne dumanlar yükseldi. Patlama sesleri kentin her yerinden duyuldu. Gökyüzüne doğru çıkan havai fişekler ardı ardına patladı. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans ekibi yönlendirildi. Patlama nedeniyle 4 kişi hayatını kaybederken 1'i ağır 97 kişi yaralandı. Patlamanın yaşandığı Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası daha önce de benzer patlamalarla gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye geldi. Fabrikanın bulunduğu bölgeye girişler polis ve jandarma ekipleri tarafından kapatıldı.

FABRİKADA 150-200 ARASINDA İNSAN VAR

Patlamaya ilişkin açıklama yapan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, "Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu için, patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Ben de olay yerine varmak üzereyim" dedi. Vali Kaldırım, "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor. Olayı yakından takip ediyoruz." şeklinde konuştu.

YARALILAR HASTANELERE KALDIRILDI

Daha sonra sosyal medya hesabından yeniden açıklama yapan Kaldırım, "Hendek ilçemizde bir fabrikada meydana gelen patlama ile ilgili bütün ekiplerimizin arama, kurtarma ve olaya müdahale çalışmaları yoğun şekilde devam etmektedir. Şu ana kadar intikal eden herhangi bir can kaybı yoktur. 56 yaralımız hastanelere sevkedilmiştir" dedi.

SAĞLIK BAKANI: 4 ÖLÜ, 97 YARALI VAR

İlerleyen saatlerde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise "2 can kaybımız, 73 yaralımız var" dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise "Sakarya'daki havai fişek patlamasında, 2 ölü, biri ağır 74 yaralımız var" dedi. Erdoğan yangının kontrol altına alındığını da söyledi.

Daha sonra yeniden açıklama yapan Koca, patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e yükseldiğini; 1'i ağır 97 yaralı bulunduğunu söyledi. Koca, fabrikada çalışan işçi sayısının toplam 186 olduğunu 20 işçinin bugün işe gelmediğini de dile getirdi.

AFAD: YANGINA MÜDAHALE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise patlama sonrası çıkan yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, "Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir" denildi.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sırasında da fabrikada havai fişekler patlamaya devam etti. Patlamanın etkisiyle fabrika binalarının kapılarının ve çatılarının uçtuğu görüldü. Sağlık ekipleri, patlamada yaralanan 10 kişiyi çevre hastanelere kaldırdı.

İSİG: FABRİKANIN İSMİ VE YERİ DEĞİŞTİ AMA SAHİBİ AYNI AİLE

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ise fabrikada geçtiğimiz yıllarda da patlamalar meydana geldiğini, patlamalar nedeniyle 5 işçinin hayatını kaybettiğini ve 100'e yakın işçi yaralandığını hatırlattı. 11 Şubat 2011'de yaşanan patlamayı hatırlatan İSİG, o dönem fabrika müdürünün “Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının yüzde 98'i önlenemez. Ölen işçinin de korkudan ödü patlamış” diye açıklama yaptığını hatırlattı. İSİG, “Bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?” diye sordu.