İçişleri Bakanlığı kararıyla 16 Kasım 2019’da yerine kayyım atanmasının ardından tutuklanan HDP’li Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez’in yargılandığı davanın 6’ncı duruşması Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukatlarının salonda hazır bulunduğu duruşmaya Esmez, tutuklu bulunduğu Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Duruşma, sistemde yaşanan sorun nedeniyle gecikmeli başladı.

Yapılan kimlik tespitinin ardından geçilen yargılamada mahkeme heyetinin söz verdiği iddia makamı, Esmez’in tutukluluğunun devamı yönündeki ara mütalaasını yineledi. 

Savcılık mütalaasına karşı yaptığı savunmada Esmez, bir yılı aşkın bir süredir haksız ve hukuksuz şekilde cezaevinde tutulduğunu dile getirdi. Dava dosyasının dayandırıldığı gizli tanıklara ulaşılamamasına rağmen mahkemenin ısrarla bu tanıkları dinlemek istemesini belirten Esmez, tahliyesini talep etti.

Avukatı Dildar Ektiren de, önceki celse mahkemenin dinlenmelerine karar verdiği “Malazgirt” ile “Boldpilot” isimli gizli tanıkların beyanlarına ilişkin “Gizli tanıklardan ‘Malazgirt’ hakkında dosyanın içerisinde bir takım belgeler tespit ettik. Aslında dosya kapsamına göre ‘Malazgirt’ hakkında tanık koruma tedbiri olmamasına rağmen gizli tanık olarak dinlenmiş. Bu husus yasaya aykırıdır. Diğer yönüyle dosyada ‘Boldpilot’ denilen tanık hakkında da tanık koruma tedbiri kaldırılmış. Bu gizli tanığa erişilemiyor” diyerek, bu beyanların dosyadan çıkarılması istedi.

Savcılığın “örgüt üyesi” oldukları iddiasında bulunduğu HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu çalışanları Talat Çetinkaya, Sevil Rojbin Çetin ve Seydoş Danış’a ilişkin ise HDP’de görevli olup olmadıkları yönünde Yargıtay’a yazılan müzekkereye henüz cevap verilmediğini belirten Av. Ektiren, “Mahkeme şerhli müzekkere ile belgenin tespitini istemelidir. Savcı bu şahısların örgüt üyesi olduğunu ve müvekkilimiz ile irtibatları olduğunu iddia etmektedir. Biz de bunun doğru olmadığını HDP’de Yerel Yönetimler Kurulunda görev alan şahıslar olduğunu izah ediyoruz” dedi.

DİNLENMELERİNDEN VAZGEÇİLDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Esmez’in tutukluluk halinin devamı yönünde karar verdi. Yargıtay’dan istenen belgenin gönderilmesi için şerhli müzekkere yazılmasına, Talat Çetinkaya, Sevil Rojbin Çetin ve Seydoş Danış’a ilişkin dosyaların celp edilmesine karar kılan mahkeme, sahte oldukları daha önce ortaya çıkmasına rağmen önceki celse dinlemeleri kararı aldığı gizli tanıkların dinlenmesinden de vazgeçti. Bir sonraki duruşma 21 Mayıs tarihine ertelendi.