Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart itibarıyla 114 ülkede 118 bin koronavirüs (Kovid-19) vakası görüldüğü ve 4 bin 291 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, virüsün Türkiye'de görülmesinin ardından sağlık emekçileri, 5 Mart’ta Ankara Tandoğan'da sağlıkta şiddete karşı düzenlemeyi planladıkları Beyaz Mitingi iptal etti. Batman'daki sağlık emekçileri de Sağlık Bakanlığı’nı şeffaf davranmaya davet ederek, sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri ile ortak iş birliğiyle önlemler almaya çağırdı. 

ACİL ÖNLEMLER ŞART

Batman Tabip Odası (BTO) Başkanı Dr. Selahattin Oğuz, 15 Mart'ta düzenlemeyi planladıkları mitingi toplum sağlığını düşündükleri için iptal ettiklerini, ancak taleplerinden vazgeçmediklerini belirterek, toplumun önemli bir bölümünün virüs nedeniyle tedirginlik yaşadığını vurguladı. Türkiye'de bin 500 hastane, 27 bin eczane, 7 bin 500 ASM ve 150’yi aşan ağız diş sağlığı merkezinin olduğunu ifade eden Oğuz, "Sağlık emekçilerinin sağlıklarını da korumakla yükümlü olan Sağlık Bakanlığı öncelikle sağlık emekçilerinin gerekli iş koşullarını düzeltip önlem alınmasını kolaylaştırıcı etkenleri de yerine getirmelidir" dedi. Virüsün ölümcül etkilerine dikkat çeken Oğuz, "SARS virüsünün ölümcül etkilerine göre her ne kadar sayısal veriler daha da aşağıdaysa da önemli derece hızlı yayılma etkileri vardır. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı acil önlemleri almak zorundadır" diye konuştu. 

ŞEFFAFLIK

Dünya genelinde virüsün yayılma hızı ile birlikte alınacak önlemlerin yeterli olması açısından demokratik kitle örgütleri ile bakanlığın ortak çalışması gerektiğine işaret eden Oğuz, "Virüs Türkiye'de görüldü ve bu da bir gece yarısı bakan tarafından açıklandı. Öncelikle şuna dikkat edilmeli. Hasta mahremiyetine dikkat ederek bakanlığın şeffaf davranması gerekiyor. Şeffaflık virüs ile mücadele de önemli bir aşama kaydedecektir. Yerel yönetimler buna göre önlemler alabilir. Daha da önemlisi demokratik kitle örgütleri ile bakanlık, koordine halinde virüse karşı, aynı zamanda önleyici tedbirler konusunda ortaklaşmalıdır" diye konuştu. 

MASKE AZ KALDI

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının düzeltmesini ve virüsü kapmamaları için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine işaret eden SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan ise, "Bugün hastanelerden şunu duymaya başladık. Kimi hastanelerde ‘aman maske ve diğer dezenfektanlar az kaldı, idareli kullanın’ gibi söylemler kulağımıza gelmeye başladı. Öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın görevi tüm kamu emekçilerinin sağlıklarını korumaktır. Bu sağlanmalıdır ki sağlık emekçileri hastalara daha da iyi bakabilsin ve virüsün yayılmasının önüne geçerek hastaları olası kötü durumlardan koruyabilsin" dedi. 

TOKALAŞMAYA DİKKAT EDİN!

Halkada çağrıda bulunan Topkan, "Halkımız kişisel hijyenine olduğundan daha fazla dikkat etmelidir. Eğer eczanelerde veya başka bir yerde fırsatçılar var ise bunları şikayet etmelidir. Hepsinden de önemlisi özellikle bölgemizdeki sıcak iletişimden kaynaklı tokalaşma veya öpüşmeye bir süre dikkat edilmelidir. Sağlığımız her şeyden önemlidir" dedi. 

MA / Metin Yoksu