Tüm dünyayı etkisi altına alan ve on binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan koronavirüs (Kovid-19) salgını karşısında en riski kesimlerin başında sağlık çalışanları geliyor. Sağlık çalışanları, hastanelerdeki maske, eldiven, gözlük ve tulum gibi temel koruyucu ekipman eksikliği nedeniyle doğrudan salgın riskiyle karşı karşıya. Temel korucu ekipman eksikliğinin yanı sıra besleme, barınma ve uzun çalışma süreleri de sağlık çalışanlarının salgın karşısındaki mücadelesini güçlendiren nedenlerin başında geliyor. 

EKİPMAN EKSİĞİ, BARINMA VE BESLEME

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şişli Şubesi Eşbaşkanı Abuzer Aslan, söz konusu nedenlerden kaynaklı sağlık çalışanlarının ölüm ile burun buruna olduğuna dikkati çekti. Ekipman eksikliklerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirten Aslan, aynı zamanda barınma ve besleme koşullarının da iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Aslan, bu konuda Sağlık Bakanlığı’na birçok defa bildirimde bulundukları halde herhangi bir önlemin alınmadığını vurguladı. 

Pencerelerde alkışlanan sağlık çalışanlarını birçok kesim tarafından umursanmadığını ifade eden Aslan, “Bu sağlık çalışanlarına verilen kahvaltı tabağında belli oluyor. Bu anlamda bunun için sağlık çalışanlarının doğrudan ölüme terk edildiğini söyleyebiliriz. Bir kez daha gördük ki bu ülkede sağlık çalışanlarına verilen değer bu kadarmış” ifadelerini kullandı. 

BİRKAÇ ZEYTİN, BİR DİLİM PEYNİR...

İstanbul Anadolu Yakası’ndaki devlet hastanesinde çalışan ve işini kaybetme kaygısı taşıdığı için kimliğinin gizli kalmasını isteyen bir sağlık çalışanı da benzer sorunlar yaşadığını dile getirdi. Beslenme koşullarının çok kötü olduğuna dikkati çeken sağlık çalışan, “Hem Anadolu hem de Avrupa yakasında bulunan birçok hastaneye aynı yemek şirketi tarafından yemekler veriliyor. Bu hastanelerin hepsinde de benzer sorunlar yaşanıyor. Özellikle nöbete kalan sağlık çalışanları için geceden bir kahvaltı tabağı veriliyor. Bu kahvaltı tabağında birkaç zeytin, bir dilim peynir ve bir parça bayat ekmek var. Çalışanlar hem akşam hem de sabah sadece bu kahvaltı tabağıyla karınlarını doyurmak zorunda kalıyor” dedi.

ELDİVEN YERİNE POŞET  

Koruyucu ekipman ve malzeme eksikliği de yaşadıklarını ifade eden sağlık çalışanı, “Hastanemizde yeterince eldiven yok. Bunun yerine poşet veriliyor. Ekipman eksikliğinden dolayı enfekte olur ve hastaları enfekte ederiz diye hizmet vermeyeceğimizi bildirdik. Bununla birlikte çalıştığım bölüme sınırlı sayıda ekipman geldi. Ancak enfeksiyon bölümünde çalışan ve doğrudan hastalarla ilişki kurup numune alan doktorlara beş gün için bir kereliğine N95 maskesi veriliyor. Numune alırken bu maskenin üzerine cerrahi maske de geçirip ancak numune alınıyor. Bu durumdan ötürü iki hekimi enfekte oldu. Bu hekimlerden birinin kronik rahatsızlıkları var” diye konuştu. 

‘ÖLÜM ORANLARINDA ARTIŞ VAR’

Çalıştığı hastanenin kapasitesinin yüksek olduğunu ifade eden çalışan, “Servislerin tamamı şu anda dolu ve hepsi Kovid-19 vakası. Hastaların bir kısmı da iyileşip taburcu oluyor. Ancak son günlerde de ölümle sonuçlanan vaka sayısında artış yaşanıyor. Ortalama olarak günde 3 hastamızı kaybediyoruz. Bunlar arasında orta yaşta olanlar da var” diye kaydetti.

MOBBİNGDE ARTIŞ 

Hakkari Devlet Hastanesi’nde çalışan ve kimliğinin gizli kamasını isteyen bir diğer sağlık çalışanı da mevcut durumun kötü olduğunu anlattı. Salgınla birlikte hastanede mobbingin de arttığını belirten çalışan, hastane yönetiminin sağlık çalışanlarına özel bir şirkette çalışan işçi muamelesi yaptığını kaydetti. Sağlık çalışanlarının işini kaybetme korkusundan dolayı buna karşı ses çıkaramadığını ifade eden çalışan, “İlk başlarda ciddi ekipman eksiğimiz de vardı. Ancak burada olan sorunların basına yansıması ile bir kısmı giderildi” diye konuştu. 

Hastanelerinde şu ana kadar testi pozitif çıkan hastanın olmadığını söyleyen çalışan, Yüksekova ve Şemdinli’de sonuçları pozitif çıkan hastaların olduğu bilgisini paylaştı.

ÇALIŞANLAR YEMEĞİ DIŞARDAN İSTİYOR

Sağlık çalışanlarının barınma ve beslenme koşullarına da değinen sağlık çalışanı, barınma için Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının açıldığını ve kalmak isteyen sağlık çalışanlarının buralarda kaldığını aktardı. Yemek ve kahvaltının özel şirket tarafından verilmesiyle sorunların da baş göstermeye başladığını vurgulayan çalışan, “Yemekler zaten yenilmeyecek durumda. Çalışanlar genelde dışarıdan yemek istiyorlar. Kötü koşulların acilen iyileştirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.