Ankara Barosu’nun 10-11 Ekim’de yapması planlanan Genel Kurulu İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelge ardından ertelenmişti. Ankara Barosu tarafından İlçe Seçim Kurulu’na yapılan itirazın reddedilmesi ardından Baro, Genel Kurulu Aralık ayına ertelenmişti.

Sabah saatlerinde Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu (ÖÇAV) Baro Başkan adayı Teoman Özkan ve avukatlar Ankara Barosu Genel Kurulu’nun yapılacağı Bilkent Odeon önünde açıklama yaptı. İki TOMA ve çevik kuvvet polisleri tarafından Bilkent’e girişleri engellenen avukatlar, polis engellini tutanak altına aldı.  

‘AVUKATLARIN SEÇME SEÇİLME HAKKI GASP EDİLDİ’

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 103 kişi için 10.04’te yapılan saygı duruşu ardından söz alan Baro Başkanı Erinç Sağkan, “Ankara Barosu’nun 66. Genel Kurulu işte bu sahne altında müsaade edilmeyerek, yaptırılmıyor. Bugün Türkiye’deki demokrasi ve hukuk tarihine kara bir gün olarak yazıldı. Ankara’daki 18 bin 600 avukatın seçme ve seçilme hakkı açıkça gasp edilmiştir” dedi.

‘TAHAKKÜME KARŞIYIZ’

Hukuk devleti olmaya çalışırken kanun devleti dahi olunamadığını belirten Sağkan, “Kanun da yazılan açık hükme rağmen genelge ve il hıfzıssıhha kararıyla baronun toplanması engellenmiştir. Ancak baronun konuşmasını engelleyemezsiniz. Bizler dönemin iktidarına değil, iktidarını tahakküme çeviren her döneme karşıyız. Karşı olmaya da devam edeceğiz” diye belirtti. 

‘HAK SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Ardından söz alan ÖÇAV baro başkanı adayı Teoman Özkan da hukuksuz bir şekilde genel kurulun ertelendiğini ifade etti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yapılan uygulamanın mimarı olduğunu vurgulayan Özkan, “Bu şekilde bir hukuksuzluğa boyun eğmeyeceğiz. Hakkımızı arayacağız. İktidara karşı herkesin hakkını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yapılan açıklama ardından avukatlar, Bilkent Odeon önünden ayrıldı.