Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren “çoklu baro” teklifine karşı dün öğle saatlerinden bu yana Kuğulu Park’ta nöbet eyleminde olan avukatlar Ankara Adliyesi önüne yürüdü.

Baro başkanları ve avukatlar adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Burada konuşan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, “Çoklu baroya, alternatif baroya, paralel boraya şiddetle karşı çıktık. Bu kanun çıkmamalı” dedi. Ankara girişinde, 22 Haziran günü fiili gözaltına alındıklarını söyleyen Altun, “Komisyonda görüşme istedik, bizi içeri sokmadılar. 80 baronun iradesini taşıyorduk, bizi almadılar. Hepimiz derdimizi anlatalım, dedik. Sesimizi duymadılar. Ancak yalanlar söylediler. Biz müzakereden kaçınmışız gibi gösterdiler. Bu yasa teklifini geri çekin, dedik. Yeni yaşama yılında müzakere edelim, dedik. Elbette yasayı biz çıkarmayacaktık. Ama bizim önerilerimiz dikkate alınsın istedik. Birlik başkanı orada bizi suçladı. Birlik başkanı arabuluculuk yapmak değil, baroların görüşünü dile getirmelidir” ifadelerini kullandı.  

Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkanı Metin Feyzioğlu’na seslenen Altun, “Genel kurulda dinleyici olarak gittin. Mevsimlik işçiler konuşulurken oradaydın. Avukatlık kanunu konuşulunca salondan ayrıldınız. Baro başkanlarına yönelik hiçbir ziyaret girişimizin olmadı. Avukatların da girebilmesi için bir girişimizin olması. Barikatlar üzerimize gelirken hiç bir girişiminiz olmadı. Siz loca oturmaya ettiniz, belik de devam edeceksiniz. Bizler yurttaşın sesi olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu yasa Genel Kurul’dan geçinceye kadar ya da geri çekilinceye kadar Ankara’yı terk etmeyeceğiz” diye konuştu.

Altun, baro başkanları olarak Adliye önünde nöbet tutmaya devam edeceklerini ifade etti.

SAĞKAN: İYİ Kİ AVUKATLAR VAR

Ardından Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan söz aldı. Sağkan, şunları söyledi: “Başkentin girişinden itibaren yaşadıklarımızı tüm kamuoyu çok iyi biliyor. Ankara’nın girişinde en iyi tabiriyle kötü muameleye uğrayan baro başkanlarını yalnız bırakmayan, devamında, Meclis’in girişinde 4 gün 4 gece Meclis’e sokulmayan, dün saat 12’den itibaren Kuğulu Park’ta bir araya gelerek, Anayasanın 74’üncü maddesi uyarınca, TBMM’ye başvuru yapmak isteyen baro başkanlarını bir dakika dahi yalnız bırakmayan, Türkiye’nin dört bir şehrinden gelen tüm meslektaşlarıma bir yurttaş olarak her şeyden önce çok ama çok teşekkür ediyorum.”

Sağkan devamla, “Son 15 gün bize şunu gösterdi; Türkiye’de avukatlar var. Türkiye’de bu avukatlar olduğu müddetçe Anayasayı askıya alma teşebbüsleri boşa çıkacaktır, yurttaşın hak ve özgürlükleri avukatlar tarafından güvence altına alınmaya devam edecektir. İyi ki avukatlar var” dedi.

ADLİYE BİNASINA DA ALINMADILAR

Ankara Adliyesi'nin 5'inci katında bulunan Baro odasına gitmek isteyen baro başkanları bina içerisine alınmadı. Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt yaşananları resmi Twitter hesabından paylaşarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile adliyeye alınmadıklarını duyurdu. 

Bozkurt'un paylaşımı şöyle: "Ankara Barosu Başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve biz baro başkanları Ankara Adliyesi içerisinde  bulunan Baromuza sokulmuyoruz. Başsavcı talimat vermiş.  Kepazeliğin bütün sınırları aşıldı burada." 

Başkanların adliye kapısı önünde bekleyişi devam ediyor.(Mezopotamya Ajansı)