Kayyım olarak atandığı Derik Belediye Başkanlığı makamında 10 Kasım 2016’da bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kaymakam Muhammet Safitürk’ün dosyasına ilişkin Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 sanık hakkında verdiği kararı bozup, 8’i hakkında yeniden yargılama kararı veren Antep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi’nde, dosyanın 5'inci duruşması görüldü. Duruşmaya bir kısım yargılanan ile avukatları Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, Kaymakam Safitürk’ün ailesinden ve müdafileri duruşma salonunda hazır bulundu.

Kimlik tespitinin ardından mahkeme, önceki duruşma alınan kimi beyanlar ile gelen evrakları okuyarak duruşmaya başladı. Duruşmada mahkeme heyeti yargılanan isimlerin çoğunun SEGBİS ile bağlanması ve teknik imkanlar nedeniyle duruşmanın görüntülü bir şekilde kayıt altına alınarak, daha sonra zapta geçirilmesine karar verdi. Duruşmada söz verilen sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları reddederek beraat talebinde bulundu. Sanık avukatları da müvekkillerinin hakkında beraat kararı verilmesini istedi. 

SAFİTÜRK AİLESİNDEN YENİ İDDİA

Ali Haydar Safitürk, önceki duruşmalarda dile getirdiği beyanlarını tekrar etti. Dönemin Derik Emniyet Amiri Mustafa Hakan Kutluay ile dönemin Mardin Valisi Mustafa Yaman hakkındaki iddialarını tekrarlayan Safitürk, yeni bir iddiada daha bulundu. Ağabey Safitürk, Kaymakam  Safitürk'ün Derik'te kimi iş insanları ve dönemin Emniyet Amiri Mustafa Hakan Kutluay tarafından defalarca tehdit edildiğini belirtirken, olayın yaşandığı günün bir gün öncesi 9 Kasım tarihinde Kaymakama Emniyet amiri tarafından işkence yapılarak tehdit edildiğini öne sürdü. Ağabey Safitürk, konuya dair delilleri olduğunu da belirtti. 

Ağabey Safitürk, savunmasında olayın yaşandığı tarihte gözaltına alınanların ifadeleri esnasında çekilen görüntülere dair Mezopotamya Ajansı'nda yayınlanan haberlere de değinerek, dosyanın ilk savcısının soruşturmayı sulandırdığını belirtti.

ERTELENDİ

Ağabey Safitürk'ün ardından tarafların avukatları söz alarak beyanlarda bulundu. Mahkeme, Ali Haydar Safitürk'ün iddiaları üzerine delilleri sunmak üzere kendisine süre verilmesine ve bir sonraki duruşmanın 23 Mart tarihinde görülmesine karar verdi. 

SAFİTÜRK: FAİL EMNİYET AMİRİDİR

Duruşma sonrası açıklama yapan Ali Haydar Safitürk, mahkemenin doğru karar vermediğini belirterek, dosyanın tek tutuklusu olan Şerif Mesutoğlu'na ceza verildiğini ancak Mesutoğlu'nun saldırı ile bağlantısının kurulamadığını ifade etti. "Olayın gerçek faili emniyet amiri Mustafa Hakan Kutluay'dır" diyen Ali Haydar Safiturk, "3 polis bu olayın emniyet amiri Mustafa Hakan Kutluay’ın yaptığına dair mahkemede ifade vermiştir. Söylemiş olduklarım doğrudur. Ya ben yargılanacağım ya da Mustafa Hakan Kutluay yargılanacaktır. Kendisine hiçbir şekilde bir şey sorulmuyor. Kaymakam yaralıyken kurtulabilirdi. Ancak onu hastanede kasten şehit ettiler" dedi.