Saadet Partisi (SP), Libya’ya asker gönderme tezkeresine, “Türkiye’nin Akdeniz’deki çıkarlarını korumak” gerekçesiyle “evet” oyu verme kararı aldı.

Saadet Partisi’nin kamuoyuna açıkladığı yazılı metinde, şu ifadeler yer aldı: “Libya’ya asker gönderme konusunun doğru planlanması gereken bir adım olduğuna inanıyoruz. Öncelikle asker gönderme kararının gerekçesi, orada çatışan taraflar arasında tercihte bulunmak için değil, meşru hükümetin talebi doğrultusunda ‘tamamen barış, sükunet ve huzuru’ sağlamak olarak ilan edilmelidir. Hiçbir çatışma içine girmeden, eğitim ve koordinasyon görevi ifa edileceği açıklaması yapılmalıdır. Süreç doğru kurgulanırsa; askerimizin oradaki varlığı bile başlı başına bir çok yanlış adımın atılmasını engelleyebilecektir.”

Libya’ya ilk etapta hava savunma sistemi ve eğitim amacıyla asker gönderilmesi planlanıyor. Tezkerenin kabulü sonrası Türkiye uluslararası anlaşmalar hariç ilk kez kara sınırı olmayan bir ülkeye asker göndermiş olacak.

Libya tezkeresi bugün saat 14.00’de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Meclis’te grubu bulunan partiler adına yapılacak 20’şer dakikalık konuşmaların ardından oylamaya geçilecek.(MA)