Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri harekat yedinci gününe girdi. Taraflar arasında bugün yapılması beklenen ikinci tur görüşme öncesinde, Rus ordusu kent merkezlerine asker indirmeye başladı. Rus askerlerinin ülkenin doğusundaki Harkov kentine havadan indirme yaptığı belirtildi. Dünyanın her yerinde halklar barış talebini haykırırken, devletler yeni yaptırımlar açıklıyor.  

Rusya ve Ukrayna eksenli dakika dakika gelişmeler şöyle: 

16.16 UKRAYNA KİLİSEDEN YARDIM İSTEDİ

Reuters'ın aktardığı habere göre, Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Katolik Kilisesi'nin dini lideri Papa Francesco'dan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le insani koridor meselesini görüşmesini istedi.

15.56 UKRAYNA: 2 BİNDEN FAZLA SİVİL ÖLDÜ

Ukrayna'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın harekatının başlamasından bu yana 2 binden fazla Ukraynalı sivilin öldüğü belirtildi. Açıklamada, "Çocuklar, kadınlar ve savunma kuvvetleri saatbaşı ölüyor" denildi.

15.00 ZELENSKİY’İN DANIŞMANI: GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Oleksiy Arestoviç ülkesi ile Rusya arasında ikinci tur görüşmelerin yapılacağını söyledi.

14.44 UKRAYNA YETKİLİSİ: GÖRÜŞMELER YAPILACAK 

TASS'a konuşan bir Ukrayna Devlet Başkanı danışmanı, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin ikinci turunun bugün gerçekleşeceğini söyledi.

12.55 LAVROV: ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI NÜKLEER OLACAK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Üçüncü dünya savaşı nükleer ve yıkıcı olacak. Ukrayna'nın nükleer silah sahibi olmasına izin veremeyiz" açıklaması yaptı. 

12.53 KİEV BELEDİYE BAŞKANI: RUS GÜÇLERİ YAKLAŞIYOR

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Rus güçlerinin Kiev'e giderek yaklaştığını belirterek "Hazırlanıyoruz ve Kiev'i savunacağız. Kiev ayakta ve ayakta kalacak" paylaşımını yaptı. 

12.35 KREMLİN: RUS HEYETİ BUGÜN UKRAYNALILARI BEKLİYOR OLACAK

Kremlin'den bugün yapılması planlanan görüşmelere dair açıklama yaptı. Açıklamada, “Rus heyeti görüşmeleri sürdürmeye hazır, bugün Ukraynalıları bekliyor olacak. Ukrayna heyetinin bir sonraki görüşmelere gelip gelmeyeceği belirsiz, umarız gelirler” denildi. Sputnik'e konuşan bir kaynak da yeni tur müzakerenin bu akşam gerçekleşebileceğini kaydetti.

12.15 NAVALNİ'DEN SAVAŞ KARŞITI PROTESTO 

Cezaevinde tutulan Rus muhalif Aleksey Navalni, Rusya'da günlük olarak savaş karşıtı protestoların düzenlenmesi çağrısı yaptı.

12.11 UKRAYNA, KARADENİZ'İN KUZEYBATISINI DENİZ TRAFİĞİNE KAPATTI

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Karadeniz'in kuzeybatısının deniz trafiğine kapatıldığını açıkladı. Açıklamada, "Sivil deniz trafiğinin güvenliğinin sağlanması amacıyla Karadeniz'in kuzeybatısı Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından deniz trafiğine kapatıldı" dendi.

12.00 PODOLYAK GÖRÜŞMELERİN ERTELENDİĞİNİ SÖYLEDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, bugün yapılması beklenen görüşmelerin "kayda değer bir gündem" oluşturulması gerektiği belirterek, erteleme sinyalini verdi.

11.30 ÇİN DIŞİŞLERİ: İLETİŞİM KANALI AÇMAYI SÜRDÜRÜYORUZ

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasında görüşme gerçekleştirilmesi ihtimaline ilişkin, Pekin'in Moskova ile Kiev arasında iletişim kanalı açmayı sürdürdüğü belirtildi.

10.39 ZELENSKİY: RUSYA TARİHİMİZİ SİLMEYİ AMAÇLIYOR 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın dün Kiev'de televizyon kulesini vurması hakkında "Rusya tarihimizi silmeyi amaçlıyor" dedi. Zelenskiy, "Rusya Ukrayna'da bombalarla, hava saldırılarıyla ve roketlerle kazanamaz" diyerek, AB’ye "Tarafsız kalınacak bir zamanda değiliz" çağrısı yaptı. 

10.02 RUSYA: KERSON KONTROLÜMÜZ ALTINDA 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın aktardığına göre, Rus silahlı kuvvetleri, Ukrayna'daki Kerson Bölgesel Merkezi'nin tam kontrolünü eline alındı.

09.53 UKRAYNA: TÜRKİYE’DEN DAHA FAZLA İHA TAHSİL ETTİK 

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Türkiye'den daha fazla İHA tahsil ettiklerini belirtti.

09.30 JAPONYA’DAN 70 KİŞİ UKRAYNA’DA SAVAŞMAK İÇİN GÖNÜLLÜ OLDU 

Japonya'da 70 kişi Ukrayna'da savaşmak üzere gönüllü oldu.

09.09 PETROL FİYATLARI 110 DOLARI AŞTI

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle artan petrol fiyatları gün içinde 110 doları aşarken değer kazancı yüzde 5'e yaklaştı.

08.36 BM RUSYA’YI KINAMAYI PLANLIYOR

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Rusya'yı resmen kınaması planlanıyor. BM Genel Kurulu, Moskova'yı diplomatik olarak daha da izole etmeyi hedefleyen bu planıyla Moskova'ya işgali sonlandırma ve askerlerini geri çağırma çağrısı yapacak.

07.40 RUSYA HAVADAN İNDİRME YAPTI 

Ukrayna ordusu, Rus hava indirme birliklerinin yerel saatle 03.00 civarında Harkov'a indiğini duyurdu. Rus askerleriyle Ukrayna ordusu arasında çetin çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. Ukrayna Devlet Özel İletişim Ajansı, Rusya'nın askeri bir hastaneye saldırdığını ileri sürdü.

Büyük ölçüde Rusça konuşulan ve 1.5 milyonluk nüfusuyla Ukrayna'nın ikinci büyük kenti olan Harkov, Ukrayna'nın kuzeybatısında bulunuyor. 

07.39 RUSYA'DAN MALİ YAPTIRIM 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, vatandaşların 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasaklayan kararnameyi imzaladı. Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

07.38 BİDEN: PUTİN YANILDI, BİZ HAZIRDIK 

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin hava sahasının Rus uçaklarına kapatıldığını açıkladı. Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında, "Diktatörler saldırganlıklarının bedelini ödemediklerinde daha fazla kaosa yol açarlar. Bu durumun Amerika’ya ve dünyaya maliyeti artar. Putin’in savaşı nedensiz ve önceden planlanmış bir savaştı. Diplomasi çabalarını reddetti. Batı ve NATO’nun karşılık vermeyeceğini ve bizi burada kendi ülkemizde bölebileceğini düşündü. Putin yanıldı. Biz hazırdık” diye konuştu.