Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri hareket 6’ncı güne girerken, dün Belarus’ta yapılan görüşmelere devam edileceği belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, müzakerelerde henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi. Rus tarafı ise görüşmelerin devam edeceğini belirtti. ABD ve AB ülkeleri yaptırımlarına devam ederken bir yandan da Ukrayna’ya silah desteğinde bulunuyor. Türkiye son iki gündür söylem değişikliğinde bulunmasına rağmen iki tarafa da oynamaya devam ediyor. BM, Ukrayna’dan şimdiye kadar 500 bin insanın batı Avrupa ülkelerine göç ettiğini kaydetti. Rusya ve Ukrayna tarafında yaşanan gelişmeler anbean şöyle: 

13.22 BM: 536 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssel, "24 Şubat sabahı ile dün gece yarısı arasında Ukrayna'da 536 kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında 13'ü çocuk olmak üzere 136 sivil öldürüldü ve 26'sı çocuk olmak üzere 400 sivil yaralandı. Bu kayıpların çoğu, ağır topçu ve çoklu fırlatma roket sistemlerinden yapılan bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklanmıştır. Bunlar sadece çapraz kontrol edebildiğimiz zayiatlar ve gerçek rakamın çok daha yüksek olması muhtemel. Rusya'da Perşembe gününden bu yana yapılan savaş karşıtı eylemlere katılan 6 bin 400 kişi tutuklandı" dedi. 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Shabia Mantoo ise Ukrayna'da 660 bin kişi şuana kadar ülkeyi terk ettiğini aktardı.   

12.36 ZELENSKİ'NİN DANIŞMANI: RUSYA ŞEHİR MERKEZLERİNE TOP ATIŞI YAPIYOR

Açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin danışmanı Mikaylo Podolyak,"Rusya aktif olarak şehir merkezlerine top atışı yapıyor, yerleşim birimlerini ve yönetim binalarını vuruyor. Amaçları belli; panik yaratmak, sivil can kaybı ve altyapıya zarar vermek" dedi.

11.18 ‘RUSYA TECRİT EDİLMELİ'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Rusya'nın uluslararası arenada topyekûn tecride tabi tutulması çağrısında bulundu. Kuleba Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Harkov'un merkezindeki Özgürlük Meydanı'na ve konut alanlarına barbarca füze saldırıları düzenleniyor. Putin Ukrayna'yı parçalayamıyor. Öfkelendiği için daha fazla savaş suçu işliyor, masum sivilleri öldürüyor. Dünya daha fazlasını yapabilir ve yapmalı. Baskıyı artırın, Rusya'yı tamamen tecrit edin" dedi.

11.15 YOUTUBE'DAN SPUTNİK VE RUSSIA TODAY'E ENGELLEME

YouTube, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Avrupa'da Russia Today (RT) ve Sputnik ile bağlantılı olan tüm kanalları engelleme kararı aldı. Kararın hemen hayata geçeceği açıklandı.

11.16 LUKAŞENKO: OPERASYONA KATILMA PLANIMIZ YOK

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, "Rusya'nın Ukrayna operasyonuna katılma planımız yok" dedi.

09.40 RUSYA’DAN İSVİÇRE’YE KISITLAMA

Rusya, İsviçre'nin yolcu uçaklarına kısıtlama getirdi.

09.35 POLONYA: 350 BİN MÜLTECİ GELDİ

Polonya İçişleri Bakanı Yardımcısı, Ukrayna'dan yaklaşık 350 bin mültecinin ülkesine sığındığını söyledi.

10.38 İRAN: KRİZİ ABD YARATTI

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Ukrayna'daki duruma ilişkin ilk kez açıklama yaparak, "Ukrayna, ABD tarafından yaratılan krizlerin kurbanı oldu" dedi. Tahran'ın Ukrayna'daki savaşın son bulmasını desteklediğini belirten Hamaney, "Fakat sorunun kökü kabul edilmeli" ifadelerini kullandı.

10.30 İNGİLTERE’DEN UÇUŞA YASAK ÇAĞRISINA RET

İngiltere Başbakan Yardımcısı Raab, Ukrayna'dan gelen uçuşa yasak bölge çağrısını reddetti. Raab, "Ukrayna üzerinde bir uçuşa yasak bölge oluşturmayacağız" dedi. Raab "Putin'in savaş makinesini, ihtiyaç duyduğu finansal destekten mahrum bırakarak gerileteceğiz" diye konuştu. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün gece yaptığı açıklamada, "Batı'nın Rus füzelerine, uçaklarına ve helikopterlerine karşı uçuşa yasak bölge oluşturmayı gözden geçirmesinin vaktinin geldiğini" söylemişti. 

08.51 RUS ORDUSU KHERSON’A ULAŞTI 

Rus ordusu Ukrayna şehri Kherson'a ulaştı. Belediye başkanı Igor Kolykhayev 'Rus ordusu Kherson'un girişlerine kontrol noktaları kuruyor' dedi.

08.48 AVUSTRALYA SİLAH YARDIMINDA BULUNDU  

Avustralya Ukrayna’ya 50 milyon ABD doları değerinde silah yardımında bulunacağını açıkladı. Başbakan Scott Morrison “Füze ve mühimmat göndererek anavatanlarını savunmalarına yardımcı olmak istiyoruz” dedi, “Rusya’ya avantaj sağlamamak için” gönderilecek silahlara dair detay vermedi. Morrison hükümeti 25 milyon dolarlık insani yardım vaadinde de bulundu.

08.21 ÇİN VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDİYOR 

Çin Büyükelçiliği, Ukrayna’daki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Elçilik ilk grubun dün ülkeyi terk ettiğini söyledi. 

08.03 KİEV’DE SİNEN SESİ 

Kiev'de yeniden sirenler çalıyor. Başkentte hava saldırısı alarmı verildi.

09.05 67 KİLOMETRELİK RUS KONVOYU GÖRÜNTÜLENDİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e doğru ilerlediği belirtilen 67 kilometrelik bir Rus konvoyunun görüntüleri yayınlandı. Görüntüleri yayınlayan Maxar Technologies, görüntülerin Kiev’in hemen kuzeyinde bulunan Ivankiv kasabasından çekildiğini belirtti.

08.45 ABD ELÇİSİ: RUSYA VAKUM BOMBASI KULLANDI

Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı geniş çağlı işgal harekatının 5. gününde vakum bombası kullandığını ileri sürdü. Termobarik silah veya aerosol bombası olarak da bilinen vakum bombası, daha büyük ve yıkıcı patlamalara sebep olmak için atmesferden oksijen çekiyor.

07.57 ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ HAREKETE GEÇTİ

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya'nın Ukrayna'da yaptıklarının savaş suçu teşkil edip etmediğini tespit etmek için soruşturma başlatacak.

03.05 BM 500 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Ukrayna'daki sivil kayıpların ölçeğinin ve altyapı tahribatının "ilk günlerde bile endişe verici" olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan kaçanların sayısının yarım milyonu aştığını açıkladı. 

02.20 UKRAYNA YABANCI SAVAŞÇILARA GİRİŞ HAKKI VERDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yabancı gönüllü savaşçıların ülkeye vizesiz girişini sağlayacak kararı imzaladı. Kararda, "1 Mart’tan itibaren, sıkıyönetim dönemi için geçici olmak üzere, 'Ukrayna Uluslararası Lejyon Birliği'ne katılmak isteyen yabancılar için ülkeye vizesiz giriş rejimi getirilmiştir” ifadesi yer aldı. Kararın, Rusya vatandaşları için geçerli olmadığı bildirildi.

Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında Rus güçlerinin Harkiv şehrini roketlerle yoğun bir şekilde bombaladığını söyledri ve bunun bir savaş suçu olduğunu ifade etti. 

01.30 KANADA PETROL İTHALATINI YASAKLADI

Ukrayna’ya tanksavar ve cephane sağlayacağını duyuran Kanada, Rusya'dan petrol ithalatını da yasakladı. Petrol rezervleri konusunda dünyanın en büyük 4. ülkesi olan Kanada, petrolde dış ticaret fazlasına rağmen ABD, Suudi Arabistan ve Rusya’dan da petrol alıyordu.

01.10 NATO ÜYESİ 30 ÜLKENİN GENELKURMAY BAŞKANLARI RUSYA'YI KINADI

NATO ülkelerinin genelkurmay başkanları, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası gelişmeleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle bir araya geldi. NATO'dan yapılan açıklamada, üye 30 ülkenin genelkurmay başkanlarının “sivillerin de dahil olduğu çok sayıda can kaybına neden olan Rusya'nın saldırısını kınadığı” belirtildi. Toplantıya Türkiye adına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler katıldı.

01.00 ZELENSKİY: MÜZEKERELERDEN BİR SONUÇ ÇIKMADI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile yapılan müzakerelerden henüz Ukrayna'nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi.

00.35 BİDEN: ABD'LİLER NÜKLEER SAVAŞ ENDİŞESİ TAŞIMASIN

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in verdiği nükleer silah ve hipersonik füzeleri de kapsayan "caydırıcı güçlerini" özel savaş görevi durumuna geçirme emrinin ardından ABD'lilerin nükleer savaş endişesi taşımaması gerektiğini söyledi. 

00.30 ERDOĞAN, BELARUS CUMHURBAŞKANI LUKAŞENKO'YLA GÖRÜŞTÜ

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile telefonda görüştü. Görüşmede, Belarus'taki Ukrayna ve Rusya heyetlerinin müzakereleri ele alındı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, bu savaşın durdurulması ve barışın tesis edilmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini ifade etti.

00.10 RUSYA'NIN 12 DİPLOMATI SINIR DIŞI EDİLECEK 

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya'nın BM misyonunda çalışan 12 diplomatın "istihbarat elemanı" olduğunu iddia etti ve bu nedenle sınır dışı edileceklerini duyurdu.