Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Ocak’ta AKP’li Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek hakkında “ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet” suçlamasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verirken, Hilal Belde Belediye Başkanı Cafer Benek hakkında da “ihaleye fesat karıştırma suçunu işlediği gerekçesiyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Benek hakkında ayrıca, sanıklardan birinden rüşvet almak suçundan da 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme kararında ayrıca şu anda belediye başkanlıkları devam eden Sait Ürek ve Cevher Benek hakkında ‘mahkumiyet kararlarının kesinleşmesi beklenmeksizin görevden alınmaları için İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulunulmasına’ karar verildi.

Kararın hemen ardından 24 Ocak da ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu her iki AKP’li başkanı makamında ağırladı. Yapılan bu ağırlama AKP’li başkanların Soylu ile birlikte çektikleri fotoğrafları paylaşmaları ile ortaya çıktı.

‘SOYLU TARAFINDAN KORUNUYORLAR’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre yerine kayyım atanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, hukuksuz bir şekilde haklarında dava açılan HDP’li belediye başkanlarının cezalarının kesinleşmesine rağmen görevden alınmamalarını hatırlatarak “çifte standarta” dikkat çekti. Rüşvet ile anılan AKP’li başkanların Süleyman Soylu tarafından korunduğunu belirten Kutlu, seçilmişlerin ise iradesinin tanınmadığını söyledi.