Roboski İçin Adalet Girişimi, Şırnak'ın Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 124’üncü ayında bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada “Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla” pankartı açıldı. 

‘YARGI KATLEDENLERDEN YANA’

Açıklamayı okuyan Roboski İçin Adalet Girişimi kurucularından Tanju Gündüzalp “Sistemler, siyasetler ve yönetimler; kendisinin içinde yer aldığı tüm katliamlarda bu cezasızlık ve hukuksuzluğu 100 yıldır yaşatıyor. Toplumun gözünde; ne olduğu, katliamı kimlerin, nasıl yaptığı bilinmesine ve anlatılmasına karşın hukuk işletilmiyor ve yargı sürecinde yol alınmıyor. 1915’ten bugüne, devlet ve katliamlarına baktığımızda, sonuçta hep cezasızlık ve adalete ulaşılamadan kapatılmış süreçler yaşatılmış. Yargı ezilenlerden, katledilenlerden, mağdurlardan yana değil egemenlerden yana oldu. Bugün hepimizin orada olduğu, toprağımızı, ağacımızı, kentimizi savunduğumuz Gezi’yi, suça, cezaya dönüştürmeye çalışan devlet hukukunda da görüyoruz” dedi.

‘ROBOSKİ DEVLETİN SINIRIDIR’

Roboski ve tüm katliamların ardından gelişen adaletsizlik ve cezasızlığı bitirebilmenin yolunun mücadele olduğunu vurgulayan Gündüzalp, “Yüzleşme olmadan, demokrasiye ulaşmak da mümkün değildir. Savaşların, katliamların ve çözümü aramayan siyasetin varlığı; açlık, ekonomik kaos, insan odaklı olmayan siyaset ve yıkım olarak, yaşantılarımızda vücut bulmaya devam ediyor. Roboski, Devletin de demokrasinin de sınırıdır. Çözümün sınırı da dünün eşiği Roboski ise, yarın katliamların tekrar etmemesi ve çözümün yeniden kurulabilmesinin eşiği de Roboski’dir. Sınırlara inatla karşı çıkmanın ve barışa giden yolun da sınırı, Roboski için adalettir. Roboski tarihin, zamanın, insanın, sınırın, ağacın, suyun, canlının, hayatın ve acının durdurulduğu an, eşik ve sınırdır” ifadelerini kullandı.

‘YAŞANILANLARIN SEBEBİ ADALETİN OLMAYIŞIDIR’

Her toplumun hafızası var olmaya devam edecektir diyen Gündüzalp, devamında şunları kaydetti: “Saklama ve inkâr yoluna gidilse de, hafıza barış ve adaleti talep ediyor. Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Katliamlar ve soykırımlar, tarihsel süreçten gelen devamlılıkla sürekli tekrarlanıyor. Geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak isteyenler, devlet tarafından ayrıca cezalandırılıyor. Geçmişle yüzleşmeden gelecek inşa edilemez, adaletli bir düzen kurulamaz. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş, adaletin olmayışıdır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur” ifadelerine yer verdi.