Şırnak’ta partisinin 6 Nisan’da gerçekleştirilen 1'inci Olağan Kongresi’nde konuşan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin, "Roboski'de hayatını kaybeden vatandaşlarımız adalet bekliyor. Kimse çıkıp bir özür bile dilemedi" ifadelerini kullandı.

Roboskili aileler, dönemin Başbakan Yardımcısı olan Babacan’ın bu açıklamasına tepki göstererek, “Bir özürle mi katliamı unutturacaksınız?” diye sordu. 

SAMİMİYET ÇAĞRISI 

Katledilen 34 köylüden biri olan Serhat Encü’nün annesi Halime Encü, Roboski katliamının üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen faillerin yargılanmadığını belirterek, “Babacan’a soruyoruz: Acaba siz neden özür dilemiyorsunuz? Eğer sizler bu söylediklerinizde birazcık samimi olsaydınız, Roboski’ye çoktan adalet gelmişti. Ali Babacan Başbakan Yardımcısı iken niye böyle konuşmuyordu? Neden Roboskili ailelerden özür dilemedi? Neden o zaman söyleyeceklerini, şimdi söylüyor? Eğer biraz samimiyse, bildiklerini kamuoyuyla paylaşır. Kirli siyasetlerini bizim çocuklarımız üzerinden yürütmesinler ve dürüst olsunlar. Gerçekleri anlatsınlar. Ahmet Davutoğlu da elini vicdanına koyarak konuşsun. Buna neden olanları açıklasınlar. O zaman bizden özür dilemeyenler, şimdi çıkıp başkasının özür dilemesini istemesinler. Bir özürle mi katliamı unutturacaklar? Bizim üzerimizden kirli siyaset yapmalarını istemiyoruz” dedi. 

‘TEK TEK ANLATIN’

Katliamda yaşamını yitiren Cemal Encü’nün annesi Hazal Encü de yaşananların tek tek anlatılması gerektiğini belirterek, “Amaçları bu siyasetle Kürt oylarını kazanmaktır. Ama alamayacaklar. Eğer sözlerinde birazcık samimiyse, o zaman sözünde dursun ve bu söylem sadece Şırnak’ta kalmasın. Gittiği her yerde bunu dile getirsin ve her yerde AKP’nin Roboski’de yaptıklarını anlatsın. Biz yaşadığımız sürece adalet diyeceğiz. Ne olmuşsa tek tek anlatsınlar. Roboski’ye adalet gelmediği sürece hiçbir yere adalet gitmez” şeklinde konuştu. 

KATLİAMIN EMRİNİ KİM VERDİ? 

Katledilenlerden Hamza Encü’nün annesi Kadriye Encü ise adalet gelmediği sürece özür dilemenin bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi. Anne Encü, sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman çocuklarımızı ‘Terörist’ ilan edenler, bugün bizden özür dilemesinler. Çocuklarımızı katlettikleri yetmiyormuş gibi, bir de her gün evlerimize baskın yaptılar, gözaltına aldılar, tutukladılar. Roboski katliamı üzerinden 9 yıl geçti ama yaralarımız hala kanıyor. Biz 34 canı hiçbir zaman unutmayacağız. Babacan, bu katliamın emrini verenleri açıklasın. Adalet gelmediği sürece özür dilemesinler, kabul etmiyoruz. Zulüm edene inanmayın, güvenmeyin. Bizi öldürüyorlar, tutukluyorlar ve sonra suçluyorlar. Bu söylemlerle ne kendilerini ne de bizi kandırsınlar. Biz var olduğumuz sürece, bu olanları unutmayacağız.”