İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Halkları Demokratik Partisi (HDP)  HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, yerine kayyım atanan HDP Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir ve Hukuk komisyonu üyesi Serhat Eren'den oluşan heyet, Roboskili aileleri ziyaret etti. Heyete HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP il ve ilçe yöneticileri de eşlik etti. 

Roboskili aileler ellerinde katledilen çocuklarının fotoğraflarıyla heyeti karşıladı. Dede, failler yerine mağdurların yargılandığını belirterek, suçluların yargılanması için adalet mücadelesini sürdüren ailelerin yanında olduklarını söyledi. 

'FEDAKARLIKLA MÜCADELE VERİLDİ' 

Roboski Katliamı’nın faillerinin herkes tarafından bilindiğini ifade eden Dede, "İnsan Hakları haftası içerisindeyiz. Türkiye'de büyük haksızlıklara, hukuksuzluklara maruz kalmış yüzlerce belki yüz binlerce insan var. 'Roboski Aileleri' Türkiye'de hak, hukuk mücadelesi yürütme konusunda büyük bir cesaret, fedakarlık ve dirençle bugüne kadar mücadelelerini yürüttüler. Elbette Kürt halkı üzerinde gerçekleştirilen tek katliam değildi. Roboski katliamı üzerinden 10 yıl geçti. 34 insanımız çoğu çocuk olmak üzere TSK'ye mensup uçaklar tarafından bombalanarak katledildi. Ailelerimiz cenazelerini kendileri almak zorunda kaldı. Elbette o günden bu yana hem bizler açısından hem ailelerimiz açısından yaşanan katliamı daha da katmerleştiren bir diğer husus aileler tarafından yürütülen hukuk mücadelesinin karşılık bulamaması oldu" dedi.

'AİLELER YARGILANDI'

Failler yerine hukuk mücadelesini verenlerin cezalandırıldığını söyleyen Dede, "Türkiye'de ne yazık ki yaşadığımız en temel sorunlardan biri de bu. Geldiğimiz 10 yılın sonunda 34 canımızın yitirmesine sebep olan olayla ilgili olarak tek bir kamu görevlisi ve bürokrat hakkında soruşturma başlatılmamışken, birçok arkadaşımız ve bir çok aile soruşturmaya tabii tutuldu, tutuklandı ve yargılamaları da devam ediyor. Bu yargılamalar sonrasında tutuklananlar oldu" diye belirtti. 

'DEVLET YÜZLEŞECEK' 

Kürt halkının katliamlara karşı mücadelesini büyüttüğünü kaydeden Dede, "Roboski katliamı ilk değildi ve son da olmadı. Roboski katliamından sonrada Kürtler bu topraklar üzerinden katledilmeye devam edildi. Ancak Kürt halkı bu katliam politikalarına rağmen barış ve demokrasi mücadelesinden ve bir arada yaşama umudunu canlı tutmak adına toplumsal mücadelesinden bir geri adım atmadı, atmayacak. Bu doğrultuda devlet mutlaka bu katliamlarla yüzleşecektir" diye konuştu. 

Ardından konuşan katledilen Serhat Encü'nün annesi Halime Encü, yıllardır adalet mücadelesi verdiklerini ancak halen Roboski'ye adalet gelmediğini ifade ederek, "Bu devlet bizim için bir şey yapmadı. Dünyanın hiç bir yerinde bizim yaşadığımız acının eşi benzeri görülmemiştir. Hepsi çocuktu, öğrenciydi. Biz adalet diyoruz ama Roboski'ye adalet gelmiyor. Biz ölmeden önce çocuklarımızın faillerinin cezalandırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Katliamda yaşamını yitiren Cemal Encü'nün kardeşi Vahit Encü ise, sonuna kadar adalet mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. 

Konuşmalar arından heyet, ailelerle birlikte Roboski mezarlığına kadar yürüdü. Mezarlıkta konuşan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, failler hesap verene kadar ailelerle birlikte mücadele edeceklerini söyledi. Ardından mezarlara karanfil bırakıldı.