Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski Katliamı’nın 99’uncu ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı. Her ay şube binası önünde kitlesel olarak gerçekleştirilen açıklama, bu ay koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle şube binasında yapıldı.

Roboski İçin Adalet Girişimi adına açıklama yapan Tanju Gündüzalp, katliamın üzerinden 99 ay geçtiğini belirterek, “Dünya her gün yeni bir soruna yeni insanlık trajedilerine uyanıyor. Bunların çoğu insan eliyle ortaya çıkarılmış, savaşlar, katliamlar, insanların evlerinden edilmeleri, insanlık dışı uygulamalar ve yoksulluktur. Bugünlerde insanlık yeni bir sınavın içinden geçiyor. Devletlerin; güvenlik adı altında silaha ve savaşlara ayırdıkları imkanları; insanlığa, toplumlara ve doğaya ayırması, eşit ve adaletli bir yaşam yaratmaya çalışması zorunluluğu doğmuştur” dedi.

‘DEVLET DERS ÇIKARMIYOR’

Yaşanan salgın hastalıklara ve ölümlere rağmen devletin ders çıkarmadığını ifade eden Gündüzalp, “Bir ülkenin nasıl yönetildiğine bakmak için o ülkeden insanların nasıl öldüğüne de bakmak şart. Ne yazık ki ülkemiz, birçok katliama tanıklık etmiş ancak genelinde adalet sağlanamamıştır. Adaletin sağlanamadığı yerlerde katliamların sürekliliği de engellenemez” diye belirtti.

 Roboski Katliamı üzerinden 8 yıl geçtiğini ancak adaletin sağlanmadığına dikkat çeken Gündüzalp, “İnsanlığı tehdit eden ve binlerce yaşamı yok eden salgından toplumların korunması için devleti buradan göreve çağırıyoruz. Her bireyin yaşama hakkını sahip çıkın” çağrısında bulundu.

"Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir" diyen Gündüzalp, “Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir” dedi.(Ankara/MA)