Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski Katliamı’nın 111’inci ayında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada  Roboski’de 19’u çocuk 34 sivilin katledilişinin üzerinden 111 ay, 483 hafta ve 3 bin 378 gün geçtiği belirtilerek, “Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda ‘Barış ve Adalet’in yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir” denildi. 

‘YAŞADIĞIMIZ ÜLKE HİÇBİR KATLİAMLA YÜZLEŞMEDİ’

Türkiye’nin katliamlar tarihinin defalarca yazıldığı bir ülke olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Ne yazık ki yaşadığımız ülke hiçbir katliamla yüzleşilmediği, faillerin yargılanmadığı, adaletin de sağlanmadığı bir ülkedir. Göstermelik de olsa kısmen açılabilen davalar ya kapatıldı ya da zaman aşımına uğratıldı. Tersinden işletilen hukuk ile hak arayanlar cezalandırıldı hâlâ da cezalandırılmaya devam ediliyor. Peki insanlar adaleti nasıl talep edecekler, adaletin sağlanmasının önündeki engelleri nasıl aşacaklar? Buna verilen müspet bir cevap da yok, politika da yok, hukuk da yok” ifadeleri yer aldı.

‘HAK ARAMA ARTIK SUÇ’

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Ülkede hiçbir yasanın, hukukun ve etik kuralların işletilmediğini görüyoruz, yaşıyoruz. Kadın katliamlarını engellemesi gerekenler İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırıyor. En temel haklardan olan siyaset hakları engellenerek yasaklar getiriliyor. Parti kapatma davaları açılıyor. En küçük muhalefet etme pratiği ya hapis ya da adli kontrol sistemiyle cezalandırılıyor. Hak savunucuları gözaltına alınıyor, tehdit ediliyor ve cezalandırılıyor. Barışçıl olarak yapılmak istenen toplanma ve gösteri hakkı ortadan kaldırıldı. Yapmak isteyenler darp ediliyor, gözaltına alınıyor, haklarında davalar açılıyor. Hak arama ve adalet talep etme artık bir suç olarak değerlendiriliyor ve işlem görüyor. Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler Anayasanın 90’ıncı Maddesi uyarında koruma altında olmasına rağmen yok hükmünde kabul ediliyor ve asla uygulanmıyor.

 YAŞANANLARIN ASLI ADALETSİZLİK

Roboski’nin üstü örtülerek, Roboski’de yaşanan insanlık dramı unutturularak, yeni demokratik bir yaşamın mümkün olmayacağını biliyoruz. Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş ve adaletin olmayışıdır. Biz, adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da.”