Roboski İçin Adalet Girişimi, Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledildiği Roboski Katliamı’nın 113’üncü ayına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde düzenlenen toplantıya, İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen ve İHD Ankara Şube yöneticisi Sevil Turgut katıldı.

Katliamın üzerinden 3 bin 437 gün geçtiğini ancak adaletin sağlanmadığını belirten Çevirmen, “Yoksulluk, devletlerin halklara yaşattığı acımasızlıktır. İnsanların yaşamak için geçimlerini sağlamak amacıyla çıktıkları yollar onların ölümlerinin de yaşatıldığı yollar oluyor. İran sınırında askerlerin açtığı ateş sonucu ölen, şiddet gören ve yaralanan İranlı Kürt kolberler bu toplumun dikkatini bile çekmiyor, çekmedi” dedi. 

‘CEZASIZLIK TETİKLİYOR’

“34 insanın bombalarla öldürüldüğü her kesim tarafından kabul görmüş, kanıtlanmış olmasına rağmen, bu durum yasalar ve adalet sisteminde bir türlü karşılığını bulamadı” diyen Çevirmen, cezasızlığın her köşe başına yerleştiğini, faillerin ise yargılanmadığını söyledi. Cezasızlık politikasına dikkat çeken Çevirmen, “Bir sonraki katliamı tetikleyen cezasızlık geleneği, hukuku yok varsayma, derin korumacılık, görünmeyen ellerle Roboski davası için de hala uygulanıyor. Bir katliamın cezasız bırakılmasının, yargı yollarının kapatılmasının, devlet olarak böyle bir katliamı örtmenin bir açıklaması olamaz. Adalet sisteminin çöküşünün ispatı Roboski Katliamı’dır. Devletin en asli görevi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile garanti altına alınmış olan yaşam hakkını korumaktır” şeklinde konuştu.

‘KATLİAMLAR AYDINLATILMALI’ 

Sedat Peker’in devlet-mafya-siyaset ilişkisine dair itiraflarına değinen Çevirmen, “Suç örgütü lideri olduğu açıklanan ancak daha öncesinde açık mitingler yapan, devletin kademelerinde itibar gören bir kişi tarafından gerçekleştirilen bu ifşaların soruşturulması gerekmektedir. Bizler adalet arayıcıları olarak tuğlaların çekilmesini ve tüm katliamların aydınlatılmasını istiyoruz” dedi.

‘ADALETSİZLİK’

Her cinayetin birbiriyle bağlantısı olduğunu, faillerin bir arada olduğunu ifade eden Çevirmen, şunları söyledi: “Cumartesi annelerinin 26 yıldır gözaltında kaybedilenler için mücadele ediyor. Yakınlarının mezarlarının bulunmasını, akıbetlerinin açıklanmasını ve faillerin yargılanmasını talep ediyor. Ancak meşru olan bu talep karşılanmıyor. Açılan dosyalar ya kapatıldı ya da zaman aşımına uğratıldı. Tüm bunlar yapılmadığı için bu coğrafya kan ve gözyaşının dinmediği bir yere döndü. Artık savaş politikası durdurulmalı, acılar sağaltılmalı, yüzleşme gerçekleştirilmelidir. Tüm kirli iş birlikleri ortaya çıkartılmalı, bu konularda savcılar harekete geçmeli, soruşturmalar başlatılmalıdır. Geçmişte yaşanan tüm faili meçhullerin failleri yargılanmalıdır. İktidarlar geçmişte yaşansa da tüm suçların faillerini ortaya çıkarmak, korku iklimini ortadan kaldırmak, cezasızlık politikasını yok etmekle yükümlüdür.  Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş ve adaletin olmayışıdır.”