Roboski İçin Adalet Girişimi, Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledildiği Roboski Katliamı’nın 112’inci ayına dair basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde düzenlenen toplantıya, Roboski İçin Adalet Girişimi üyesi Tanju Gündüzalp, İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat ve yönetici Sevil Turgut katıldı. Roboski İçin Adalet Girişimi üyesi Tanju Gündüzalp, Roboski Katliamı’ndan bu yana geçen 9 yılda hala adaletin sağlanamadığını belirterek, “Meclis komisyon kurdu ve sakladı, yargı ise akladı” dedi.

34 sivilin geçimlerini sağlamak için çıktıkları sınır ticareti yolunda katledildiklerini ifade eden Gündüzalp, “Roboski, çizilmiş sınırlar yüzünden ekmeğini katır sırtında kazanmaya mahkûm edilmiş insanlarımıza, yaşama şansı bile tanımayan bir vicdansızlığın sembolüdür” diye konuştu. 

ADALETİN SAĞLANMADIĞI TOPRAKLAR

Herkesin yapılanlara itiraz etmesi ve yaşam hakkını kesintisiz savunması gerektiğini vurgulayan Gündüzalp, “Coğrafya kader değildir, coğrafya insanların barış içinde, eşit hak ve özgürlükler içinde yaşamasını sağlayabileceği topraklardır. Onlarca medeniyetin yeşerdiği ve geliştiği, kadim halkların yaşadığı, tarihe tanıklık etmiş bu coğrafyada ölüm korkusu olmadan yaşamak, adil ve özgür bir hayat hepimizin en doğal hakkıdır. Bu bir lütuf değildir. Bu bizlerin doğal ve doğuştan gelen hakkımızdır. Adaletin sağlanamadığı topraklarda katliamların sürekliliği de engellenemez” ifadelerini kullandı. 

‘ROBOSKİ KANAYAN YARA’

“Devletin en asli görevi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile garanti altına alınmış olan yaşam hakkını korumaktır” diyen Gündüzalp, devamında şunları söyledi: “Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı, devlet, cezasızlık, savaş ve adaletin olmayışıdır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur. Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski’de yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça, Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar, yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır.”