Diyarbakır’da Ergani Devlet Hastanesi’nde koronavirüs (Kovid-19) servisinde temizlik görevlisi olarak çalışan ve geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Murat Yumruk (49), hastane yönetimine kronik hastalıklarının olduğunu söylemesine rağmen pandemi servisinden alınmadığı belirtildi. Türkiye’de ilk vakanın görülmesinin ardından virüsle mücadele kapsamında Ergani Devlet Hastanesi’nin bir bölümü, Kovid-19 hastalarının tedavisi için hizmet vermeye başladı. Hastanede 4 yıl önce Çocuk Servisi’nde temizlik görevlisi olarak çalışmaya başlayan Yumruk, Kovid-19 servisine alındı. Hepatit B ve karaciğer büyümesi hastalıkları olan Yumruk, sağlık raporlarını hastane yönetimine göstererek, risk gurubunda olduğunu ve Kovid-19 servisinden alınması için talepte bulundu. Bu talebini 6 ay boyunca birçok kez hastaneye yönetimine bildiren Yumruk’a, her defasında olumsuz yanıt verildi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçen Yumruk, buradan da sonuç alamadı. 

GEREKLİ İLAÇ YOK

İki hafta önce belirtilerin görülmesi üzerine yaptığı test sonucunun pozitif çıkmasıyla kendisini karantinaya alan Yumruk, sağlık durumu kötüleşince çalıştığı hastanede tedavi altına alındı. Hastanede tedavi için gerekli ilaçların olmaması nedeniyle kent merkezinde pandemi hastanesi olarak hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesine sevk edilen Yumruk, teşhis konulmasından 8 gün sonra yaşamını yitirdi. 

CENAZE AİLEYE TESLİM EDİLDİ

Yumruk’un cenazesi koruyucu ekipmanla çalışan mezarlık yetkililerine verilmesi yerine, aileye teslim edildi. Cenazeyi alan aile bireyleri Yumruk’u kendi imkanları ile Ergani Asri Mezarlığına defnetti. 

‘ÖLÜMÜNE SEYİRCİ KALINDI’

Karantina altında olduğu için cenaze törenine katılamayan Ayşe Yumruk, eşinin ölümünden Ergani Devlet Hastanesi yönetimini sorumlu tutuyor. Hastane yönetiminin eşinin ölümüne seyirci kaldığını söyleyen Yumruk, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 4 çocuğunun olduğunu ve eşinin çalışmak zorunda olduğunu dile getiren Yumruk, “Kronik hastalıklarından dolayı risk grubunda olduğunu defalarca söyledi, ancak dinleyen olmadı. Onu sürekli rotasyon yapılacak diye oyaladılar” dedi. 

Ailenin avukatı Jiyan Yumruk ise Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “Kovid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalıklar" başlıklı resmi yazısını tüm kamu kurum kuruluşlarına gönderdiğini ve bu genelgede belirtilen hastalığı taşıyan Murat Yumruk’un idari izne çıkartılması gerektiğini, çalıştığı yerde koronavirüs servisi olmaması gerektiğini söyledi. Hayatını kaybeden Murat Yumruk’un, tehlikeyi önceden öngörebildiğini ve bundan dolayı raporlarını sunarak defalarca başvuru yaptığını aktaran avukat Yumruk, kronik hastalıkları olduğu bilinmesine rağmen çalıştırıldığını kaydetti. 

“Virüse yakalanırsa yakalanır, umurumuzda değil mantığıyla hareket edildi” diyen avukat Yumruk, sorumlu yetkililer hakkında olası kasıtla ölümüne neden olmaktan dolayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. 

Mezopotamya Ajansı / Lezgin Akdeniz