Suriye savaşından önce 2010 yılının Eylül ayından Qamişlo'dan Adana’nın Dağlıoğlu Mahallesi’nde ikamet eden babasının yanına yerleşen Rojin Mahmoud’un (30) yaşadıkları, dışlanmanın yanı sıra birçok hak ihlaline karşı var olma mücadelesinin fotoğrafı adeta. Daha iyi bir yaşam umuduyla geldiği Adana’da 2011 yılında kendisine verilen ikamet belgesiyle evlenen Mahmoud’un 2017 yılında gezi için gittiği İstanbul’da tüm resmi belgelerinin bulunduğu çantası çalındı.

O günden bu yana geçici koruma kimlik belgesi için uğraşan Mahmoud, her defasında gittiği İçişleri Bakanlığı'na bağlı Adana İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nden ise eli boş dönüyor.

POLİS ŞİKAYETİ ALMADI

Mahmoud, Adana’ya 2010 yılının Ekim ayında geldiğini vurgulayarak, dünyaya gelen iki çocuğuna vatandaşlık ve kimlik verildiğini söyledi. İçerisinde Suriye kimliği, ikamet belgesi, evlenme cüzdanı, telefon ve pasaportunun bulunduğu çantanın çalınması ardından karakola giden Mahmoud, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Polise gittim, şikayetimi almadılar. Bana, 'öyle şeylerle uğraşamayız' dediler. Daha sonra savcılığa gittim. Şikayette bulundum ancak buradan da bir sonuç alamadım. Bu zaman zarfından beri resmi olarak hiç bir belgem yok. Sadece Göç İdaresi tarafından 2018'de bir aylık geçici koruma kimlik belgesi verildi. 3 yıldır da geçici kimlik için randevu alamıyorum. Önceleri 183 idi, daha sonra 157 oldu. Arıyorum ama ya cevap vermiyorlar ya da 'sıra yok' diyorlar." 

GÖZALTI TEHDİDİ

Evliliğin ilk üç yılında gerekli başvuruların yapılmaması ve var olan belgelerin de çalınması nedeniyle vatandaşlık alamayan Mahmoud, bu süre zarfında hem Göç İdaresi Müdürlüğü hem de Türkiye'de bulunan Suriye Konsolosluğu'na gittiğini ancak olumlu bir yanıt alamadığını ifade etti. 18 Ocak'ta (dün) gittiği Adana İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde çalışanların hakaretlerine maruz kaldığını belirten Mahmoud, "3 yıldır geçici kimliğim yok diye hastaneye gidemiyorum. Babamda, çocuklarımda Türkiye vatandaşıdır. 2011'den beri resmi nikahlı evliyim. Ancak bana vatandaşlık vermiyorlar. Her yerde sıkıntı yaşıyorum. Geçenlerde Ceyhan'dan Adana'ya gelirken, polis bizi durdurdu. 'Seni bir daha kimliksiz görürsem, gözaltına alırım' dedi. Benim ne suçum var, 3 yıldır bu zulüm niye?" diye sordu. 

Mahmoud, haklarının verilmesini istedi.