İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge sonrası bugün itibariyle normalleşme sürecinin 3’üncü etabı başladı. Normalleşme süreciyle birlikte koronavirüs salgını nedeniyle getirilen tüm sokağa çıkma yasağı uygulamaları ve şehirlerarası seyahat kısıtlamalar kaldırıldı. Daha önce önlemlerin esnetilmesi sürecinde saat ve müşteri kısıtlaması getirilen kafe ve restoranlarda da saat ve müşteri sayısı kısıtlamaları bugünden itibaren kalktı.

NORMALLEŞME SÜRECİ

Normalleşme sürecini değerlendiren Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zencir, ülkede Mayıs ayından itibaren "bilinçsiz" bir şekilde normalleşmeye gidildiğine dikkati çekerek, insanlarda bir rehavetin oluştuğunu kaydetti. Zencir, normalleşmeye gidilmesinin amacının "insan sağlığını gözetmeksizin rant amacı" taşıdığını söyleyerek, iktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın pandeminin başından beri doğru ve mantıklı adımlar atmadığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uyarılarına uyulmadığını kaydeden Zencir, “Ülkeyi tek adam rejimi ile yöneten iktidar, salgını da bu koşullarda yönetmeye çalışıyor” dedi.

TOPLUM SAĞLIĞI 

Pandemi sürecinin başından bu yana vaka sayılarında artış yaşandığını belirten Zencir, “Delta varyantı ile beraber daha riskli olan ve vaka sayılarının 4-5 bin olduğu günlerde inanılmaz bir rehavet var. Ki bu rakamlar pandeminin başından beri şeffaf olarak paylaşılmıyor. Şeffaf olmayan rakamlar bile bu kadar yüksek iken normalleşmenin yanında ‘maskeleri çıkartacağız’ açıklamaları geliyor. İktidar insanların sağlığını düşünmüyor, bu adımlar bilinçli ve doğru adımlar değil. Tamamen rant ve ekonomi çıkar sağlayan adımlar bunu görmek gerekiyor. Toplumun sağlığı düşünülmüyor” diye konuştu. Şeffaf verileri bilmeden yorum yapmanın doğru olmadığını söyleyen Zencir, Sağlık Bakanlığı’nın verileri şeffaf olarak açıklaması gerektiğinin altını çizdi.

AŞININ ÖNEMİ 

Aşılama konusunda yurttaşları bilinçlendirmenin önemli olduğunu ifade eden Zencir, şöyle devam etti: “En azından salgının bu döneminde daha ağır bedeller ödememek için aşı yaptıran bölgelerin sayısını arttırmamız gerekiyor. Coğrafyanın her bir köşesinde aşı olanların sayısının oranını yüzde 70’lerin üzerine çıkartmamız gerekiyor. Mutlaka bunu sokakta, ilçede, bölgede her yerde hatırlatmamız gerekiyor. Türkiye ve il ortalaması bizi kurtarmaz. Aşılamanın toplumsal dayanışma olduğunun hatırlatılması gerekiyor. Bu konuda meslek örgütlerine ve demokrasi örgütlerine ihtiyaç var. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor." (Ankara/MA)