Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili kimi uyarılarda bulunduğu için Bursa Valiliği’nin şikayeti üzerine Uludağ Üniversitesi tarafından hakkında soruşturma başlatılan Prof. Dr. Kayıhan Pala, rektörlüğe savunma verdi. Meslektaşları, Pala’ya destek olmak için Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Necdet İpekyüz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Orhan Sarıbal ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman da katıldı. Açıklamada, “Pala pandemi gerçeklerinin sözcüsü, bilimsel tutumun onurlu simgesidir” pankartı açıldı. 

‘BURSA VALİLİĞİ PANİĞE KAPILDI’

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, Pala’ya açılan soruşturmayı, “Halkın doğru bilgiye ulaşma hakkına, bilime, TTB’ye saldırı olarak görüyoruz” şeklinde değerlendirdi. Adıyaman, Pala’nın söylediklerinin ardından hiçbir yurttaşın paniğe kapıldığına şahit olmadıklarını, yurttaşlar ve Sağlık Bakanlığı’nın bilgilerden yararlandığını vurguladı. Pala’nın açıklamalarından sadece Bursa Valiliği’nin paniğe kapıldığını söyleyen Adıyaman, Valiliğin pandemi sürecinde her şeyi iyi göstermeye çalıştığını ifade etti.

‘YARGILANAN ÜLKENİN ÖZGÜRLÜĞÜ’

CHP Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, bilimsel çalışmaların önemine dikkati çekerek, “Bilim insanları hiçbir zaman doğruları ve gerçekleri söylemekten vazgeçmeyecekler. Kayıhan hocamız çevre ve Bursa için katkılar sundu. Sorgulama ve yargılamalarla bilimin önüme geçilemez” diye konuştu.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal ise, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı eleştirerek, “Bir kentin valisinin kentin pandemi sorununu çözmek yerine ülkenin bilim insanını yargılama sürecine doğru adım atmasını kınıyorum. Günlük hangi bölgede karantina, vaka var açıklaması yapması gerekirken, bilim insanlarını yargılama anlayışını kınamak ve açık, net iktidar zulmüne karşı tavrımızı göstermek zorundayız. Bu rektörlüğün önünde defalarca durduk. Bundan önce de bilim insanları yargılandı. Aslında yargılanan bu ülkenin özgürlüğüydü. Sadece ve sadece onların söyledi rakamlara toplumun inanmalarını istiyorlardı” dedi.

‘PALA HEPİMİZİN YÜZ AKIDIR’

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz ise, yaşam ve sağlıktan yana olan meslek örgütlerine yönelik çemberin daraltılmaya çalıştığını söyledi. İpekyüz, “Bilsinler ki tarih yazıyor. Kayıhan Pala hepimizin yüz akıdır. Halk sağlıkçılar şunu söyler, ‘Sağlık sadece bedensel, zihinsel, sosyal iyilik hali değil siyasal iyilik halidir’. Bilime ve özgürlüğe ihtiyacımız var” diye konuştu.

Açıklama sloganlarla sona erdi.