Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına 17 Haziran’da Onur Gencer tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesiyle ilgili davanın duruşması, 29 Aralık’ta İzmir Bayraklı Adliyesi 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Saldırının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen halen birçok eksik ve cevapsız soru dururken, ilk duruşma öncesi insan hakları, kadın örgütleri, siyasi parti temsilciler, sanatçılar gibi tüm kesimlerden dayanışma mesajları gelirken, duruşma günü Poyraz’ın ailesi ile dayanışmak için tüm kesimler adliye önünde olacak.

Duruşmaya 2 gün kalırken, 6 ay sonra ilk kez katil Onur Gencer’i mahkeme salonunda görecek olan Poyraz’ın ailesi, tarifi olmayan duygular içerisinde olduklarını söyledi. Tek isteklerinin katliamın diğer sorumlularının da açığa çıkarılması ve gereken cezanın verilmesi olduğunu söyleyen aile, tüm kesimlere yanlarında olması için çağrıda bulundu.

‘BİR AN BİLE AKLIMIZDAN ÇIKMIYOR’

Kızının katledilmesinden sonra 6 ay geçtiğini hatırlatan anne Fehime Poyraz, her gün, her saat Deniz’in yokluğunu hissettiğini ifade etti. Poyraz, “Deniz sadece benim değil tüm halkın Deniz’i. 6 ay oldu ama sanki 6 yıl geçmiş gibi. Onun yokluğuna alışmak çok zor. Deniz için sürekli evimize gelen misafirlerimiz oluyor. Bir nebze olsun acımızı unutuyoruz. Ama evde yalnız olduğumuz zaman bir dakika bile aklımızdan çıkmıyor” dedi.

Anne Poyraz, ilk duruşma için heyecanlı ve öfkeli olduklarını dile getirerek, “Çarşamba günü ilk duruşma var. Aklıma geldikçe nefes alamıyorum. İlk defa katili mahkeme salonunda göreceğim. Katili orada gördüğümüzde nasıl duracağımızı, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tek başına Deniz’i katletmediğini biliyoruz. Bu saldırıyı bir yerlerden güç ya da destek almadan yapamazdı. Ona destek verdiler. Tek isteğimiz ona destek verenlerin de gereken cezayı çekmesi” diye belirtti.

ADALET YERİNİ BULSUN

Poyraz, duruşma için çağrıda bulunarak, herkesin o gün kendilerine dayanışma göstermesini istediklerini sözlerine ekledi. Poyraz, şöyle devam etti: “O gün orada yalnız olmayacağımızı biliyoruz. Orada bize dayanışma gösterenleri gördüğümüzde daha da mutlu olacağız. Mahkeme salonunda da Deniz için ayakta duracağız. Bize destek verenler ve veremeye gelecek olanlar sayesinde daha cesaretli olacağız. Tek ümidimiz mahkemenin iyi geçmesi ve adaletin yerini bulmasıdır.”

SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKARILSIN

“Nereye baksak Deniz’i görüyoruz” diyen baba Abdülilah Poyraz da acılarının halen ilk günkü gibi taze olduğunu dile getirerek, 6 aylık sürecin kendileri için zor geçtiğini ifade etti. Poyraz, “Evimiz sessiz. Denizin annesi, kardeşleri halen onu arıyorlar” diye anlattı.

Gencer’in o gün sadece Deniz’i katletmek için saldırıyı düzenlemediğini aktaran baba Poyraz, “Amacı orada başka insanları da katletmekti. Bu düşünceyle oraya gitti. Deniz orada tek olduğu için onu katletti. Ona emir veren ve ‘HDP’ye saldırı düzenle’ diyenler vardır. O tek değil. Hepimiz de bunu biliyoruz. Onlar da katil de bunu çok iyi biliyor. Gereken ağır cezanın verilmesini istiyoruz. Sadece katile bir ceza çıkarsa insanların adalete olan inancı hepten yok olacaktır. Deniz gibi yüzlerce arkadaşımız, dostumuz katledildi. Onların davalarında da ya 10 ya da 5 yıl verip davalarını kapattılar. Birçoğunun da katillerini kimsenin haberi olmadan serbest bıraktılar. Gereken cezayı vereceklerini de düşünmüyoruz. Çünkü bugün Deniz gibi katledilen insanların katilleri dışarda dolaşıyor. Bir Deniz gitti başka Denizlerde gitmesin” diye konuştu.

DAVAYI SAHİPLENME ÇAĞRISI

Poyraz, Türkiye halklarına çağrıda bulunarak, o gün herkesin davaya sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Poyraz, şunları söyledi: “29 Aralık’ta bizi yalnız bırakmamalarını istiyoruz. Bu mahkemeyi kendi gözleriyle görsünler. Mahkemenin Avrupa hukukundaki gibi bir karar vermesini istiyoruz. Ancak o mahkeme salonundan gerçekten bir adalet çıkacağını düşünmüyorum.”  

MA / Özlem Yayan