Son dönemde Kürt sanatçılar Aynur Doğan, Metin-Kemal Kahraman kardeşler ile Koma Karwan konserlerinin iptal edilmesi, Dengbêj Xalîde ve Zelal Gökçe’nin gözaltına alınması Kürtçe üzerinde yaşanan baskı ve yasaklamaların boyutunu gözler önüne serdi.

Gaziantep’in merkez Şahinbey ilçesinde 20 Mayıs tarihinde dört sokak müzisyeni, Kürtçe şarkı söyledikleri için saldırıya uğradı. Sokakta şarkı söyledikleri sırada Ciğerci Mustafa isimli mekanın sahibinin sözlü saldırısına uğradı. “Kürtçe söylemeyin kimse anlamıyor” diyen esnaf, gençlere önce hakaret etti. Yaşananlar üzerine olay yerine gelen polis, müzik yapan gençleri bölgeden uzaklaştırdı.

‘SİZ DE KÜRTÇE ŞARKI SÖYLEMEYİN’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan müzisyenler Ahmet Yıldız ve Zilan Erkan yaşadıkları saldırıyı anlattı. Ahmet Yıldız, işletme sahibinin yanlarına gelerek hoparlörden kin ve nefret içeren siyasi şarkılar açtığını ve “Siz Kürtçe şarkılar açıp Kürtçe şarkılar söylerseniz biz de böyle şarkılar söyleriz” dediğini anlattı.

Esnafın sözlü tacizi ardından polis ekiplerinin alana geldiğini anlatan Yıldız şunları belirtti: “Polis ekipleri bizi ‘kimlik sorgulaması’ adı altında 2 saate yakın tuttu. Sonra da bize, ‘Siz de Kürtçe şarkı söylemeyin millet anlamıyor. Yaparsanız böyle saldırıya uğrarsınız işte’ dediler.”