Halkların Demokratik Partisi(HDP) Batman İl Örgütü, tecavüze maruz bırakılan ve yaşamına son verme girişimi ardından kaldırıldığı hastanede hayati tehlikesi devam eden İ.P.'nin ailesine yaptığı ziyaret sonrası basın açıklaması yaptı. HDP il binası önünde yapılan açıklamaya, kent Milletvekili Feleknas Uca, parti yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. 

PANKARTA İZİN VERİLMEDİ

Açıklamada HDP imzalı "Dün Şırnak bugün Batman, peki yarın? Taciz, tecavüz ve istismara sessiz kalma. #SusmaBatman" yazılı pankart açılmak istendi, fakat polisin, “Olay Batman'da yaşanmadı, kenti kötülüyorsunuz” gerekçesiyle izin vermedi. Bunun üzerine HDP’li vekil Uca, pankartı kendine sararak "Elbise olarak giyeceğim, üstümden de çıkaracak mısınız? Maden buna karşısınız, buyurun gelin açıklamayı birlikte yapalım" diyerek tepkisini gösterdi. Pankart açıklama boyunca Uca'nın bedenine sarılı kaldı.

‘MEKTUPTA HERŞEY YAZILI’

İ.P.’nin ailesine yaptıkları ziyaretin detaylarını aktaran Uca, "Saklanacak bir şey yok, her şey gün gibi ortadadır. Siz neden bu olayın gizlenmesini istiyorsunuz? Buyurun siz de açıklamaya katılın ve tacize tecavüze birlikte karşı çıkalım. Genç kadın yaşamına son vermeye çalışmadan önce bir mektup yazmıştır. Ve bu mektup her şeyi açıklıyor. Babası tarafından bu mektup savcılığa teslim edilmiştir. Hayati tehlikesi devam eden arkadaşımızın yanındayız. Onu yalnız bırakmayacağız. Ve buna sessiz kalmayacağız. Dün Şırnak bugün neden Batman? Herkesin buna ses çıkarması gerekiyor" diye konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Uca, İstanbul Sözleşmesine dikkati çekerek, "Bu yasanın ortadan kaldırılması durumunda kadınlar savunmasız bırakılacağının en net göstergesi Şırnak ve Batman'dır. Daha 15 gün önce bir genç kadın daha istismara maruz bırakıldı. Fail ise serbest bırakıldı. Bugün de bu politika devam ediyor" diye belirtti.

Basın mensuplarına pankartın gösterilmesinin ardından açıklama sona ererken, Uca, aileyle dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.