AKP iktidarı tarafından 2007'de İç Güvenlik Paketi'yle 2559 Sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu (PVSK) değiştirilerek, polislere "kendi öngörüsü ve takdiriyle zor ve silah kullanma yetkisi” verildi. Baran Tursun Vakfı'nın verilerine göre, 2007 ila 2020 yılları arasında faili polis olan 403 ölüm yaşandı. Ölenlerden 93'ü ise çocuk. Yaşanan ölümler ya polis kurşunu ya panzer veya polis aracı çarpmasıyla ya da polis merkezlerinde şüpheli bir şekilde meydana geldi. .

POLİSTEN BİLDİK SAVUNMA

Polisin fail olduğu bir cinayet de 27 Nisan 2020'de Adana'da yaşandı. Adana’nın Seyhan ilçesinde “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu 18 yaşına yeni giren Suriyeli Ali El Hemdan yaşamını yitirdi. Hemdan'ı öldüren polis memuru F.K. "Peşinden koşarken zaten oruçluydum, dengemi kaybedip düştüm, silah ateş almış olabilir" diye ifade verdi. Hemdan’a ilişkin Adana Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen otopsi raporunda, sol göğsünün üst kısmında (kalp) bir santimetre yara izi olduğu ve buna bağlı olarak yaşamını yitirdiği belirtildi.

HANTAŞ DOSYASINDA TOZLU RAFTA

Katil zanlısı polis tanıkların beyanların ve ATK ön otopsi raporuna binaen çıkarıldığı Adana Sulh Ceza Hakimliği'nce "kasten öldürme" suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu. 

Bir diğer cinayet 14 Nisan 2019'da Diyarbakır Sümerpark'ta yaşandı.  Sabah saatlerinde arkadaşıyla parkta oturan Recep Hantaş, polis kurşunuyla öldürüldü.  Valilik tarafından yapılan açıklamada “dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurduğu belirtilirken, Hantaş'ın “yanlışlıkla öldürdükleri" hazırlık soruşturmasında polislerin beyanlarında yansıdı. Hantaş dosyası davaya dönüşmezken, soruşturma dosyası Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tozlu raflarında yerini alıyor.

KURKUT’UN FAİLİ TUTUKLANMADI

Failin polis olduğu bir başka cinayet ise; 2017'de Diyarbakır'da katıldığı Newroz kutlamasında yaşandı. Kutlamanın yapılacağı alana giriş noktasında polisin açtığı ateş sonucu üniversite öğrencisi Kemal Kurkut yaşamını yitirdi. Dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy tarafından Kurkut “canlı bomba” olarak duyurdu. KHK ile kapatılan dihaber editörü Abdurrahman Gök’ün saniye saniye fotoğrafladığı Kurkut’un kurşunlanma anı tüm gerçekleri gözler önüne serdi. 

Kurkut'un ölümüne ilişkin polis memuru Y.Ş. hakkında “olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı. Y.Ş. adlı polis memuru, müebbet hapis istemiyle tutuksuz yargılanırken, ailesinin hukuk mücadelesi devam ediyor.

MAHKEME ‘KAÇINILMAZ HATA’ DEDİ

Kızıltepe'de 28 Ağustos 2015 tarihinde “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla açılan ateş sonucu öldürülen 16 yaşındaki Mazlum Turan da PVSK’nin bir diğer mağduru.  Turan’ın öldürülmesine ilişkin görülen davada sanık Süleyman Esenboğa, 10 yıl hapis cezası almıştı. Sanık, kararı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşımıştı. Mahkeme de Esenboğa hakkında verilen hapis cezasını kaldırarak, Turan’ın ölümünü “kaçınılmaz hata” olarak değerlendirdi.

İzmir’in Bayraklı ilçesinde polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen bir diğer isim de Baran Tursun. 2007 yılında aracıyla giderken polis kurşunuyla öldürülen Tursun’un davasında yargılanan sanık polis Oral Emre Atar 2 yıl 1 ay hapis cezası alırken delilleri karartan 10 polis ise beraat etti. Tursun ailesi de o tarihten bu yana adalet talebiyle mücadele ederken bu süreçte başka mağdurlarla birlikte hareket etmek için Baran Tursun Vakfı’nı kurdu. 

Mezopotamya Ajansı / Hamdullah Kesen