Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il binası önünde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı doğrultusunda 3 Eylül 2019 tarihinde bir grubun oturtulmaya başlamasıyla birlikte binın etrafı karakola döndü. Partinin giriş çıkışları bariyerlerle kapatılırken, binaya girip çıkan herkes polis tarafından Genel Bilgi Taraması’na (GBT) tabi tutuluyor. Zaman zaman parti önünde oturtulan ailelerin sözlü ve fiziki saldırısına uğrayan HDP'liler, gözaltına alınıyor. Parti binası çevresinde bekleyen polisler son dönemde ise "Diyarbakır İl Emniyeti’nin talimatı var" diyerek binaya gidenlerin isimlerini kayıt altına aldığı belirtildi. 

Yaşananları değerlendiren HDP Diyarbakır İl yöneticisi ve Hukuk Komisyonu’nda yer alan avukat Mehmet Öner, partilerine yönelik her dönem farklı bir tarzda saldırı gerçekleştiğini bina önüne oturtulan ailelerin de bu konseptin bir parçası olduğunu söyledi. 

Bina önünde bekletilen ailelerin partililere yönelik saldırılarına da değinen Öner, konuya ilişkin tüm başvurularına rağmen önlem alınmadığını söyledi. Öner,“Bizim yönetici ve üyelerimiz saldırıya maruz kaldıktan sonra müşteki sıfatıyla yer alması gerekirken TEM’e götürülüp gözaltına alınıyor. Alınan ifadeler de kesinlikle kovuşturma aşamasına da alınmıyor. Bu durumun da amacı partinin siyasi faaliyetlerinin durdurmaktır. Çok uzağa gitmeye gerek yok. İki hafta önce Urfa’da çocukları katledilen Şenyaşar ailesi AKP il binası önüne demokratik bir şekilde oturma eylemi gerçekleştirmek istedi ama apar topar gözaltına alındı. Bu iki olay sonrası her iki partide olanlara baktığımızda olayların siyasi olduğunu görebiliriz" diyerek yaşananları özetledi. 

ŞİKAYETE TAKİPSİZLİK VERİLİYOR 

Yaşanan saldırılara ilişkin hem polis hem de ailelere karşı suç duyurusunda bulunduklarını ancak dosyalara ilişkin ya işlem yapılmadığını ya da takipsizlik kararı verildiğini söyleyen Öner, "Bugüne kadar hakkında suç duyusunda bulunduğumuz kişiler kesinlikle ifadeye dahi çağırılmıyor. Bugüne kadar 10’ a yakın, bunlardan biri HDP Genel Merkezi tarafından yapılan bir suç duyurusudur” diye ifade etti. 

'UYGULAMA HUKUKİ DEĞİL'

Parti binası önünde oturtulan kişilerin temel amaçlarının HDP’nin eylem ve etkinliklerinin engellemek maksatlı olduğunu polisin ise GBT bunu yapmaya çalıştığını dile getiren Öner, normal koşullarda böylesi bir alanda GBT kontrolünün ancak mahkeme kararıyla yapılabileceğini söyledi. Polisin son bir kaç gündür GBT yaptıktan sonra ayrıca bir de isim listesi tutuğu bilgisini aldıklarını da dile getiren Öner, bununda yeni bir konsept olduğunu ifade ederek yapılanların hiçbir şekilde hukuki olmadığını aktardı.