Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çevik Kuvvet Şube’de görevli Enes T. adlı polisin, emniyette çalışan sivil memur G.A.Ü.'ye cinsel saldırıda bulunduğu iddia edildi. Olay, G.A.Ü.’nün yaptığı suç duyurusu üzerine öğrenildi.

Mezoptamya Ajansı'nın haberine göre, polis Enes T., 26 Ocak’ta “kahve içmek” bahanesiyle G.A.Ü.’nün odasına gittikten sonra tecavüz etti. G.A.Ü., bir gün sonra maruz bırakıldıklarını bağlı olduğu birimin müdürüne anlattı. Bunun üzerine bir polis eşliğinde hastaneye götürülen G.A.Ü., 28 Ocak’ta İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifade vererek, Enes T. hakkında şikayetçi oldu.  

NEVRESİMİ YIKAMAK İSTEDİ

G.A.Ü, emniyetteki ifadesinde Enes T.’nin kendisine tecavüz ettikten sonra kanın bulaştığı nevresimi yıkamaya çalıştığını ve buna engel olduğunu söyledi. G.A.Ü., “Enes’e ‘bundan sonra ne yapacağım’ dedim. Ortada kaldığımı evlenmemiz gerektiğimi söyledim. Enes ‘Çok borcum var, evliliği düşünmüyorum’ diyerek odadan çıktı” şeklinde ifade verdi. Olaydan bir gün sonra Enes T.’nin bulunduğu odaya tekrardan gittiğini belirten G.A.Ü., “evlilik” isteğine olumlu karşılık bulmadığını dile getirdi. 

POLİSTEN ‘RIZA’ İDDİASI

G.A.Ü.’nün şikayeti üzerine polis Enes T.’nin “cinsel saldırı” şüphesiyle ifadesi alındı. Enes T., ifadesinde G.A.Ü.’nün odasına gittiğini kabul ederek, “rıza dahilinde ilişki geliştiğini” iddia etti. G.A.Ü. ile daha önce tanışıklığının bulunduğunu kaydeden Enes T., tecavüzü reddetti. 

HASTANEYE YAZI

Şikayetin yapıldığı gün Enes T.’nin ifadesinin yanı sıra polisler tarafından olay yerinde inceleme de yapıldı. Yapılan incelemede odada bulunan yatakta kan izlerine rastlanırken, G.A.Ü.’nin “genital ve iç beden muayenesi, vajinal doktor raporu ve sürüntü örneğinin alınması” için Hakkari Devlet Hastanesi Baştabipliği’ne yazı gönderildi. 

BABANIN TALEBİ KARŞILIK BULMADI

G.A.Ü.’nün olayı ailesine anlatması üzerine babası Yusuf Ü., Antep’ten Hakkari’ye geldi. Baba, olaya ilişkin günlerce İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle görüşmek istedi ancak bu talebi her seferinde farklı gerekçelerle reddedildi.

‘EVLİLİK’ VAADİYLE VAZGEÇİRİLDİ

Olayın emniyete yansıması üzerine Enes T.’nin babası, G.A.Ü.’nün babası ile irtibata geçerek 8 Şubat’ta Ankara’dan Hakkari’ye geldi. Sonrasında G.A.Ü. ile Enes T.’nin evlendirilmesine karar verildi.  Evlilik kararının ardından Enes T.’nin babası yeniden Ankara’ya dönerken, 11 Şubat tarihi için nikah randevusu alındı. Ayrıca G.A.Ü., emniyete yaptığı şikayetinden vazgeçtiğine dair dilekçe verdi. Şikayetin geri çekilmesi sonrası ise Enes T., evlilik kararından vazgeçti. 

SUÇ DUYURUSU

G.A.Ü.’nün babası, evliliğin gerçekleşmemesi üzerine 12 Şubat’ta hem Enes T. hem de babasından şikayetçi oldu. G.A.Ü.’nün babası Yusuf Ü. şikayetinde, “Bu şahıs (Enes T.) ve ailesi bizle irtibata gererek ‘ifadesinden vazgeçsin, oğlumuz Enes’i kızınız ile evlendireceğiz’ dediler. Daha sonra 8 Şubat’ta Enes T.’nin babası Ankara’dan Hakkari’ye geldi ve biz bu şahısla konuştuk, çocuklarımızın evlenmeleri için aynı gün Hakkari merkezde bulunan bir işyerinden iki adet yüzük alarak, Enes’in babası kızım ve oğluna yüzükleri taktı. Yüzük taktından sonra Ankara’ya döndüler. Kızım 10 Şubat’ta Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek, Enes ile nişanlandıklarını ve nikah için gün aldıklarını belirterek, şikayetinden vazgeçtiğine dair dilekçe verdi. Beni ve kızımı evlenme vaadiyle kandırarak şikayetimizden vazgeçiren Enes T. ve babasından şikayetçiyim” beyanlarında bulundu.

Suç duyurusuna rağmen polisin halen görevde olduğu öğrenilirken, tecavüze maruz kalan G.A.Ü. ile babası ve ablası yaşananları anlattı.

G.A.Ü.: BANA SALDIRDI

G.A.Ü., “sevgi evlerinde” yetiştiğini ve annesinin vefatı sonrası kendisine memurluk hakkı tanındığını aktardı. Bunun üzerine Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü’nde çalışmaya başladığını dile getiren G.A.Ü, “3 aydır görev yapıyorum. Bir sosyal arkadaşım vardı (Enes T.). O’na güveniyordum. Kahve bahanesiyle geldi, içeri aldım. Kahveleri bıraktığı gibi bana saldırdı. Onu ittikçe üzerime geldi” dedi.  

Enes T.’nin kendisine birden fazla tecavüz ettiğini kaydeden G.A.Ü.,  sonrasında yaşadıklarına dair şunları paylaştı: “Tecavüz ettikten sonra çarşafı aldı ve yıkamak için banyoya gitti. Bir bez alıp döşeği sildi. Çarşafımı vermedim. Onun elinden alıp sakladım. Babama söyledim. Hastaneye gittim. Kolum ve bacağımda iz vardı. Ailemden cesaret aldım.”

FAİL İZİNDE 

“Emniyetin üzerini kapatacağını biliyordum, o yüzden bağırmadım” diyen G.A.Ü., hakkında herhangi bir işlem yapılmayan Enes T.’nin Ankara’da izinde  olduğunu kaydetti. Çok zor günler geçirdiğini söyleyen G.A.Ü., yaşadıklarından kaynaklı iki kez intihara kalkıştığını ve kendisine engel olunduğunu belirtti. 

EMNİYET AMİRİ GÖRÜŞMÜYOR

Baba Yusuf Ü. ise, kızının yaşadıklarını anlatması üzerine Hakkari’ye geldiğini aktardı. Kızıyla birlikte Enes T. hakkında şikayette bulunduklarını ifade eden baba Yusuf Ü., “Kızım beni aradı ve olayı anlattı; ‘Cesaret edemiyorum. Emniyet üstünü kapatıyor’ diye.  Şikayetten sonra emniyet amiriyle görüşmek istedim. 16 gündür ulaşamıyorum. Emniyet amiri Suriye’de mi yaşıyor? Gözümün önünde Cuma Namazı’na gitti. Ama görüştürmediler” diye konuştu. 

Kızının “Cumhuriyet ve polis teşkilatının üniformasını taşıyan bir polis” tarafından tecavüze uğradığını vurgulayan Yusuf Ü., “Polisten davacıyım, babasından da davacıyım. Hakkımızı araştırsınlar. Benim ciğerim yandı başkalarının ciğeri yanmasın” diye seslendi. Yusuf Ü., hükümet yetkililerine de “devreye girin” çağrısı yaptı. 

 ABLA: POLİSLER DARP ETTİ

Abla Hatice Ü. De, 14 Şubat’ta kente geldiğine işaret ederek, “Emniyete girdiğim zaman müdürden izin aldım. Kız kardeşimi almak istedim izin vermediler. Özel timler bana saldırdı ve suçlamayı kabul etmediler. Enes T.’yi savundular. Bana vurdular. ‘Kesinlikle kardeşini buradan alamazsın’ dediler. Hakkımızı arıyoruz. Emniyet sessiz kalmıştır. Kız kardeşime yardım etmemiştir. ‘Bu olayın üstünü kapatalım hiç kimseye haber vermeyelim’ demiştir. Babam da bir sonuç alamamıştır” ifadelerini kullandı.