Diyarbakır’da para karşılığı bazı kişilerin kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelere yerleştirilmesine aracılık edildiğine dair ortaya çıkan ses kaydının merkezindeki Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP), kopan fırtına durulmuyor. Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından 7 Aralık 2021 tarihinde servis edilen ve MHP Kayapınar İlçe Başkanı Mehmet Ataç ile bir şahıs arasında geçen telefon görüşmesine ait bu ses kaydıyla  kentte bazı kişilerin 45 bin TL gibi meblağlar karşılığında kadrolu olarak işe yerleştirildikleri ortaya çıktı. 

Paylaşılan ses kaydında kimi kişilerin para karşılığı işe yerleştirilmelerinin bilgisi dahilinde yapıldığı anlaşılan MHP İl Başkanı Cihan Kayaalp’in, kamuoyunun gündemine oturan haberimizin akabinde istifasını istediği İlçe Başkanı Ataç’ın, “Bugüne kadar ne yaptıysak birlikte yaptık” diyerek parti yönetimine önce rest çekse de 600 bin TL karşılığında istifaya ikna edildiği bilgisi yansıdı. Fakat ilçe başkanı istifa etse de mevcut yönetim değiştirilemediğinden MHP Genel Merkezi, 13 Aralık’ta aldığı kararla ilçe yönetimini feshetti. Gidilen kongre sonucunda Kayapınar İlçe Başkanlığı’na Baver Bulut getirildi. 24 Aralık tarihinde yapılan devir teslim töreninde İl Başkanı Kayaalp ile birlikte basının karşısına çıkan Ataç, görevi Baver Bulut’a devretti.

Ataç’ın istifası ve ilçe yönetiminin değişmesine yol açan ses kaydının yayımlanması akabinde yaşananlara dair yeni bilgilere ulaşıldı. Edinilen bu bilgilere göre ses kaydının gündeme oturmasının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, İl Başkanı Kayaalp ile görüştü. 

GENEL MERKEZ ARKASINDA DURDU

Yalçın, gündemi sarsan ses kaydı ve yansıyan diğer bilgilerden dolayı hesap sormak yerine Kayaalp’in arkasında durdu.

İL BAŞKAN YARDIMCILIĞINA GETİRİLDİ

600 bin TL karşılığında istifaya ikna edilen Ataç’a, fiyatları bu meblağa denk gelen iki araç verildi. Ancak Ataç’ın görevi bırakmaya ikna olmasının tek nedeni, kendisine verildiği iddia edilen bu araçlar olmadı. Ataç, doğrudan İl Başkanı Kayaalp’in talimatı ile sessiz sedasız bir şekilde İl Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.  

Ataç’ın bu atama sonrası kullandığı Twitter hesabındaki bilgileri “MHP Diyarbakır İl Teşkilatı” olarak yenilediği görüldü. 

TEPKİ GÖSTEREN BAŞKAN GÖREVDEN ALINDI

Ataç’ın bu göreve getirilmesi sonrasında gerçekleşen yönetim toplantısı ise sert tartışmalara sahne oldu. Toplantıda karşılarında Ataç’ı gören bazı parti yöneticileri duruma itiraz edip, tepki gösterdi. Bu isimlerden MHP Bağlar İlçe Başkanı Ercan Şahin, İl Başkanı Kayaalp’ın talimatı ile parti tüzüğüne karşı geldiği gerekçesiyle görevden alındı. Bağlar İlçe Başkanı’nın görevden alınmasıyla ilgili henüz kamuoyuna hiçbir bilgilendirme yapılmadı. 

Parti içerisinde bunlar yaşanmasına rağmen, Kayaalp’in MHP Genel Merkezi’nden aldığı destek sonraki günlerde yaşandığı öne sürülen bir olayla kendisini gösterdi. 

POLİS AMİRİ, KAYAALP'I DARP ETTİ

Buna göre; İl Başkanı Kayaalp, İl Gençlik Kolları Başkanı Onur Karadeniz ve yerel bir haber sitesine yazan gazeteci Cihat Toprak isimli kişi ile birlikte kentteki bir restorandda yemek yedikleri sırada İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir polis amiri tarafından darp edildi. 19 Aralık tarihinde yaşandığı belirtilen olayda, restorandda yemek yiyip, içki içen Kayaalp ve beraberindekilerle karşılaşan polis amiri, gruptakilere hareket etti. Bunun üzerine yaşanan tartışma sırasında araya giren Kayaalp’in polis korumasını da “Devlet size bu görevi verirken, bunların yolsuzluklarına göz yumun demedi” diyerek azarladı.

KOLU KIRILDI

Devam eden tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü ve polis amiri Kayaalp ve yanındakileri darp etti. Darp edilen Kayaalp’in kolu kırıldı. Olay sonrası darp raporu alan gazeteci Cihat Toprak, polis amirinden şikâyetçi olurken, Kayaalp ve Karadeniz hiçbir şikâyette bulunmadı. 

Yapılan şikayet üzerine olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturma başlatılırken, olaya karışan polis amirinin pasif göreve çekildiği öğrenildi. 

FOTOĞRAFLAR DOĞRULUYOR

Söz konusu bu bilgilerin doğru olduğunu gösteren en önemli kanıt ise, bu olaydan 5 gün sonra Kayapınar İlçe Örgütü’nde gerçekleştirilen devir törenine dair fotoğraflar oldu. Burada basının karşısına çıkan İl Başkanı Kayalp’in, sağ kolunun alçıda olduğu açıkça görülüyor.