Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Diyarbakır Bürosunda görevli muhabirleri Cengiz Anıl Bölükbaş’a ajanlık dayatılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Bölükbaş’ın, 24 Ağustos öğleden sonra Diyarbakır’da kendisini istihbaratçı olarak tanıtan 3 kişinin ajanlık telkini ile karşılaştığına yer verilerek, “Arkadaşımız açık bir biçimde bunu reddetmiş olmasına rağmen bu kişiler ısrarlarını sürdürmüşlerdir. Kendisini istihbaratçı olarak tanıtan bu kişilerin anlatımları, hem arkadaşımız Cengiz Anıl Bölükbaş’ın, hem gazetemizin hem de bir yazarımızın düzenli takip edildiğinin itiraflarını da içermektedir” denildi. 

‘BASKILARIN BİR PARÇASIDIR’ 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de onlarca gazeteci uydurma suçlamalarla cezaevinde. ‘Gizli tanık’ müessesesi kullanılarak üretilen sahte delillerle birçok meslektaşımız yıllardır tutuklu. Evrensel hem davalar hem de resmi ilan ambargosu yoluyla susturulmaya çalışılıyor. Arkadaşımıza yapılan ajanlık telkini bu baskıların bir parçasıdır. Evrensel’in tüm muhabirleri, çalışanları, 8 Ocak 1996 günü polis tarafından gözaltına alınarak, gözaltında dövülerek alçakça katledilen arkadaşımız Metin Göktepe’nin yaşadıklarının kendilerine yüklediği sorumlulukla hareket etmektedir. Hiçbir güç, Evrensel’in halkın haber alma ve doğru bilgilenme hakkına sahip çıkmaktan, her koşulda onu savunmaktan alıkoyamaz.

BU KİŞİLER KİMDİR? 

Diyarbakır Emniyet İl Emniyet Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı suç olan bu gazeteciye ajanlık telkininde bulunanlarla ilgili kamuoyuna mutlaka bir açıklama yapmalıdır. İstihbaratçı olduklarını söyleyen bu kişiler kimdir? Kendileri ile ilgili ne gibi bir işlem yapılacaktır? Bu konuda susmak bu tür ajanlık telkinlerinin bir yönetme politikası olduğunu kabul etmek demektir. Arkadaşımızın her daim yanında olduğumuzu belirtirken, konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunacağımızı da kamuoyuna saygıyla duyururuz.”(İstanbul/MA)