HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla engelli yurttaşların yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Partilerinin Beyoğlu’nda bulunan İstanbul İl Örgütü binasında yapılan açıklamaya partili milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ile önceki dönem il eşbaşkanları Cengiz Çiçek ve Esengül Demir de katıldı.

ŞOVA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Konuşmasında statükocu partiler ve onların siyasi iktidarlarının Engelliler Haftası'nı ilan edildiği günden bugüne devlet törenleriyle şova dönüştürse de engelli bireylerin yaşamında kayda değer bir gelişme ve iyileşme sağlanamadığını dile getiren Piroğlu, milyonlarca engelli bireyin ulaşım, istihdam ve erişim gibi sorunların yerinde durduğunu ifade etti. AKP’nin engelli bireylerin sorunlarının çözüldüğüne yönelik yarattığı algının gerçek olmadığını söyleyen Piroğlu, “2005 yılında çıkan Engelliler Yasası yönetmeliklere bağlandığından yasanın hiçbir işlerliği kalmamıştır. Engellilerin kazandığı az sayıdaki hak da geri alınmıştır. Dolayısıyla 10-16 Mayıs Haftası engelli bireyler için bir mücadele alanıdır” dedi.

İktidarın engellilere yardımı “sadaka kültürü” olarak gördüğünü belirterek, bu durumu kınadığını dile getiren Milletvekili Musa Piroğlu, engellilerin kendi örgütlülüklerini oluşturmaları için çağrıda bulundu.

KADERLERİNE TERK EDİLDİLER

Siyasi iktidarların engelli bireyleri toplumun sırtında bir “kambur” olarak gördüğünü belirten Piroğlu, başvurulan politikaların da hep “muhtaçlık algısı” üzerinden kurgulandığını kaydetti. Piroğlu, AKP’nin milyonlarca engelli bireyi sosyal yardımlarla yaşamaya mecbur bıraktığını belirterek, “Bu tutumunu pandemi günlerinde de sürdüren AKP iktidarı, birinci dereceden risk altında olan engelli bireyleri kaderlerine terk etmiştir. Yaşamının büyük bir bölümünde izole olarak yaşamış engelli bireyler, pandemi sürecinde iki kat izolasyona maruz kalmıştır. Oysa engelli sorunları çözülemez değildir. Yeter ki bir tutum alınsın ve çözme iradesi gösterilsin” diye konuştu.

ÖNCELİKLİ SORUN EĞİTİM

Engelli bireylerin öncelikli sorunlarından birisinin eğitim olduğunu vurgulayan Piroğlu, şöyle devam etti: “Bu sorun eğitimcilerin eğitildiği, gerekli alt yapıların ve yasal düzenlemelerin oluşturulduğu, toplumla iç içe uygulanan model ile çözüme ulaşabilir. İstihdam sorunu ise eğitim almış engelli bireylerin adaptasyonları sağlanıp, hiçbir sayıya ve kotaya bağlı kalınmaksızın toplumla barışık bir şekilde istihdam edilmeleri ile çözümlenecektir.” 

‘ULAŞIM ENGELLERİ KALDIRILMALI’

HDP’li vekil, engelli bireylerin en temel ihtiyaçlardan bir diğerinin ise ulaşıma erişim olduğunu dile getirdi. Engelli bireylerin seyahat edebilmelerinin önündeki fiziksel ve yasal engeller ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Piroğlu, yoksulluk sınırında yaşamak zorunda olanlar için ücretsiz ya da minimum ücretlendirme yöntemiyle kolaylık sağlanması gerektiğini kaydetti. Piroğlu, “Ayrıca kullanmak zorunda kaldıkları her türlü fiziksel, elektronik araç ve gereçler ücretsiz sağlanmalıdır. Erişimin önündeki her türlü yasal engel de kaldırılmalı, mimari yapılaşma evrensel tasarım normlarına uygun bir şekilde tüm engellilik grupları gözetilerek yeniden yapılandırılmalıdır” dedi. 

ÇÖZÜM DAYANIŞMADA 

Engelli bireylerin sorunlarının çözülmesinin bir demokrasi meselesi olduğunun altını çizen Piroğlu, bu sorunun çözümünün ise toplumun bütün ötekileştirilen katmanlarının sorunlarının çözümü ile aynı olduğunu ifade etti. Bu nedenle engelli bireylerin de tüm ezilenler gibi demokrasi mücadelesi içerisinde yer alması gerektiğini söyleyen Piroğlu, “Toplumsal sorunların birbirinden ayrılması söz konusu olmadığı gibi çözümler de toplumla birlikte beraberce el ele vererek ve dayanışarak üretilecektir” diye konuştu.