Muğla’nın Ula ilçesinde 16 Temmuz’da kaybolan ve 21 Temmuz’da Menteşe ilçesinde cenazesi bulunan 26 yaşındaki Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ve ona yardım eden kardeşi Mertcan Avcı hakkında açılan davanın ilk duruşması Muğla Adliyesi 3. Ağır ceza Mahkemesinde görülmeye devam ediyor.  Davayı takip eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay duruşmada mahkeme heyetinin failden yana atmosfer yarattığını belirterek davada şüpheli konumdaki failin anne ve babasının serbest olduğuna dikkat çekti.

DURUŞMADA FAİLDEN YANA ATMOSFER

Failin Pınar’ı katlettiğini kabul ettiğini, duruşma atmosferinin faili koruyan bir ortam içerisinde gerçekleştiğini belirten Kemalbay, failin bir kurgu hikaye anlattığını ifade etti. Failin Pınar’ın kendisini ilişkiye zorladığı, tehdit ve taciz ettiğine dair bir kurgu hikaye anlattığını dile getiren Kemalbay, “Aslında bu hikayeleri anlatırken de ara ara dönüp hakime ‘burayı da anlatayım mı’, hakimin de ‘anlat anlat’ deyişi hepimizi şoke etti. Ben de bir siyasetçi olarak birçok duruşmaya katıldım kendim de siyasi davalarda yargılandığım için hakimlerin tavır ve tutumlarını biliyorum. Hakim karşı tarafın hikayesini desteklemeye yönelikti. Çapraz sorgularda da soruları o kurguya dönerek cevap vermek istediği için orda da kendi avukatı destek verdi. Normalde avukatı çapraz sorgularda kendileri müdahale edemezken avukat panik halinde ‘susma hakkını kullanmanı istiyorum’ Pınar’ın avukatına bu soruya cevap veremezsin şeklinde müdahalelerde bulundu” diye anlattı.

FAİLİN ŞÜPHELİ ANNE VE BABASI SERBEST

Hakimin failin avukatının müdahalelerine son derece mülayim tavırlar sergilediğini dile getiren Kemalbay, hakimin ve savcının tutumu kadın cinayetlerine dönük cezasızlık politikasına işaret eder nitelikte olduğunu ifade etti. Pınar’ın katili ve yardım edenlerin tamamının cezasını almasını umduğunu belirten Kemalbay, “Yardım ettiği gerekçesiyle orada bulunan kardeşi de kurgu içerir haldeydi. Annesi ve babası da en azından cinayetin sonuçlarına yardım etmiş olabilecekken burada değildi. Sorgulanmadılar” diye belirtti.

FAİLDEN BİLİNDİK SAVUNMA: KENDİMİ KAYBETTİM

Kadın cinayetlerinin soruşturulmasıyla ilgili kaygıların devam ettiğini, failin katliamı “kendimi kaybederek öldürdüm” ifadeleri ile gerekçelendirdiğini dile getiren Kemalbay, Pınar’ın kesici aletle saldırmadığının gözaltı doktorunun verdiği raporla da anlaşıldığını söyledi. Kemalbay, “Başka sıyrıklar tespit etmiş gözaltı doktoru o da arbededen kaynaklı sıyrıklar diyor. Israrla savcı şunu soruyor bu bıçakla yapılmış bir sıyrık mı? Gözaltı doktoru net bir şekilde üzerinde durmasına rağmen sorulması bizi kaygılandırıyor” diye belirtti.

FAİL, PINAR'IN İRTİBAZSIZLATIRMAYA ÇALIŞTI

Failin Pınar’ı katlettikten sonra, soğukkanlı şekilde itibarsızlaştırmaya çalışarak mahkemeyi etkilemeye çalıştığını, mahkeme heyeti ile de paslaştığını, onların olurunu alarak ifade vermeye çalıştığının altını çizen Kemalbay, “En ağır şekilde cezalandırılmasını diliyoruz. Ertelenecekse de kadınlar olarak HDP olarak da takipçisi olacağız. Pınar Gültekin cinayetinin aydınlatılması ve faillerin en ağır şekilde cezalandırılması için var gücümüzle çaba harcayacağız” diye vurguladı.

BÜTÜN HUKUKİ YOLLARA BAŞ VURULACAK

Duruşmanın sonucunun bütün kadınların ve kız çocuklarının güven içinde yaşamasının da bir garantisi olup olmayacağını belirlediğini söyleyen Kemalbay, aslında kadın katliamlarının yargılandığını dile getirdi. Mahkemeden adil bir yargılanma çıkmaması halinde avukatın mahkemenin sonucunun adaleti sağlayacak şekilde sonuçlanması için iç hukuk yollarının da tüketilmesi sonrasında uluslararası mahkemelerdeki hukuki yolları kullanacağını düşündüğünü dile getiren Kemalbay, “İnsanların adalet duygusu yerine getirilmezse kendisinin yerine getirme arzusu doğuyor. Pınar’ın annesi ‘ben adaleti sağlayacağım’ diye konuşuyor. Biz adaleti sağlamalıyız. Kadınların güvenli şekilde yaşayabileceği bir Türkiye için cezasızlık politikalarının üzerine gitmeliyiz ve cinayeti işleyenlerin en ağır şekilde cezalandırıldığı bir dava olmasını bekliyoruz” dedi. 

Dava verilen ikinci aradan sonra devam ediyor.