İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve görevden alınan Ergani Belediye Eşbaşkanı Ahmet Kaya, partilerinin kuruluş serüveni, gündemdeki konular ile mahkemenin Kaya hakkındaki beraat kararına ilişkin Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) basın toplantısı düzenledi.

‘KİMSE GÜVENDE DEĞİL’

HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıyı da kınayan Kamaç, “Bu sorunlar çözülmez ise çok daha ağır koşullar ile karşı karşıya kalacağız” dedi. Türkiye’de Kürtler üzerinde önemli bir siyaset yürütüldüğüne dikkati çeken Kamaç, “Türkiye hayatın bütün alanlarında olduğu gibi hukuk, siyaset, ekonomi alanlarında da çok ciddi krizlerle karşı karşıya. Yönetmeme krizi hakim. İktidar siyaseti çözüm üretmekten çok sorun üretmektedir. Türkiye çözüm üretmekten ziyade kutuplaştırma, düşmanlaştırma ile yönetmeye çalışıyor. Hukuk siyasetten talimat alır hale geldi. Hukuk karar alırken iktidardaki partileri esas alıyor. Toplumun ve siyasi yapılanmaların böyle bir krizde kendini güvende hissetmesi mümkün değil” diye belirtti.

‘KÜRT SORUNU’

Türkiye'nin en büyük sorununun Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Kamaç, “Kürt sorunun güvenlik ve şiddet politikalarıyla çözülemeyeceği ortadayken hala bu politikalar yürütülüyor. Çözüm üretemeyen iktidarlar totaliterleşir. Türkiye'nin tek dış politikası da Kürtlerin önünü kapatma ve yok etme üzerine kurulu. İktidar her alandaki siyaseti gibi politik alanda da Kürtleri hedef alıyor. HDP üzerinden Kürt siyasetinin terörize edilmeye çalışılması, Devlet Bahçeli'nin sözleri bütün her şeyi ortaya koyuyor” dedi.   

‘KAYYIMLAR PARAVANDIR’

PİA Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya ise İçişleri Bakanlığı’nın partilerinin önündeki engelleri “gayri hukuki bir süreç” olarak tanımladı. Kaya, “İstinaf süreci kapalıyken, itiraz süreçleri geçmişken böyle bir şeyle karşı karşıya kaldık. Kulaklarını gerçeğe tıkamış AKP tabanına sesleniyoruz. AKP’nin bütün krizlerini bu iki meselede görebiliriz. Siyaset mafya işbirliği, bu hukuksuzluğun rezaletidir. Hukuk siyasetten talimat alırsa böyle çıplak bir şekilde ortaya çıkar. Belediyelerimize atanan kayyum gerekçelerini ortaya koyamadılar. Sundukları gerekçeler belgelenmediği halde dışarıdan müdahale ile mahkeme istinafa taşındı. Sadece göreve iadeyi düşünüyorlar. Kayyum belediyeleri paravandır, bütün bütçeyi yandaşlarına aktardıkları yerdir” ifadelerini kullandı.

‘ZAVALLISINIZ’

“Halkın iradesinin tecellisini sağlayacağız” diyen Kaya, “Halkın iradesine koyduğunuz ipotek bozulacaktır. Bugün uyguladığınız durumlardan ötürü mahkum edileceksiniz. Baskılarınızın nedeni  yönetememe krizinizdir. Toplumun ve bizim gözümüzde zavallısınız” şeklinde konuştu.