Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında; HDP Ekonomi Komisyonu tarafından hazırlanarak Meclis Başkanlığı’na sunulan “Elektrik ve Doğalgazın Tüm Hanelerde İhtiyaç Sınırına Kadar Ücretsiz Olması Hakkında Kanun Teklifi”ni açıkladı.

Mazota, köprüye, içkiye, sigaraya zam yapıldığını dile getiren Paylan, yurttaşların zam yağmuru altında kaldığını vurguladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “asgari ücrete yüzde 50 zam yaptım” sözlerini hatırlatan Paylan, “Daha asgari ücretinin cebine bu zam girmeden, bu kaşıkla verilen zamlar kepçeyle geri alınmış oldu. Özellikle elektrik ve doğalgazda çok fahiş zamlarla karşı karşıya kaldık. Yurttaşlarımızın elektrik faturalarına yaklaşık yüzde 100 zam geldi. Doğalgaz faturalarına ise yüzde 25’in üzerinde zam geldi. Özellikle elektrik ve doğalgaz zamlarıyla yurttaşlarımız için zaten ödenemez bir durumda olan faturalar daha da fahiş bir hal aldı” dedi.

‘FATURALAR NASIL ÖDENECEK?’

Mütevazı bir eve 250 TL elektrik faturası geldiğinin altını çizen Paylani “Mütevazi bir eve 500 TL de doğalgaz faturası geliyordu zamlardan önde. Şu anda mevcut zamlarla beraber, mütevazi bir eve en az 400 TL elektrik faturası, yine mütevazi bir eve en az 700 TL doğalgaz faturası gelecek. Bu iki faturayı topladığımızda en az 1000 TL yapıyor. Ben buradan Sayın Erdoğan’a soruyorum, en mütevazi bir eve gelecek doğalgaz ve elektrik faturalarının toplamı bin TL iken bu faturalar nasıl ödenecek?” diye sordu.

“Bıçak kemiğe dayanmış durumda ama sarayda oturanlar bunun farkında değiller” diyen Paylan, “Bir gecekonduda oturan yurttaşımız bin TL elektrik ve doğalgaz faturası ile karşı karşıya kalacak, bin odalı sarayında oturan Sayın Erdoğan, ‘şu anda ben daha da fazla yüklerim, yurttaşlar da sesini çıkaramaz, eğer sokağa çıkarsanız da canınızı yakarım’ diyor. Ama Sayın Erdoğan, bıçağın kemiğe dayandığını farkında değil misin? Bak Kazakistan yurttaşları, benzine, mazota zam geldi diye isyan ettiler. Sen diyorsun ki ben zamları sana yüklerim, bu zamları alırım, yandaşlarıma aktarırım ama sen sesini çıkaramazsın diyorsun. Bu ses bir gün çıkacak. Şu anda yurttaşlarımız ekmeğe muhtaç hale gelmiş durumda ve faturalarını ödeyemiyor” ifadelerini kullandı.

‘İHTİYAÇ SINIRINA KADAR DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK ÜCRETSİZ OLSUN’

Meclis’in kara kışta faturalarını ödeyemeyen yurttaşların derdine derman olması gerektiğini aktaran Paylan, kanun teklifini şöyle açıkladı: “Bir kanun teklifi hazırladık: HDP olarak diyoruz ki gelin, ihtiyaç sınırına kadar doğalgaz ve elektriği ücretsiz yapalım. Bu mümkün mü? Mümkün. Hesabını yaptık, her bir haneye ihtiyaç sınırına kadar doğalgaz ve elektriği ücretsiz sağlamanın maliyeti 80 milyar TL. Peki bu 80 milyar TL neye tekabül ediyor? Türkiye’nin bütçesinden yalnızca 5 tane müteahhitte 80 milyar TL para aktarılıyor. Bir yanda beş tane müteahhit bir yanda 80 milyon yurttaşın elektriği ve doğalgazı. Gelin bu yandaş müteahhitte aktarılan 80 milyar TL’yi keselim ve 84 milyon yurttaşımızın elektriği ve doğalgazını ücretsiz olarak sağlayalım.

‘GELİN ADIM ATALIM’

Bu doğalgaz ve elektrik sınırsız mı olacak? Hayır, değil. Diyoruz ki ihtiyaç sınırına kadar. İhtiyaç sınırı olarak belirlediğimiz; 250 kilovat saat elektrik, 250 metreküpe kadar doğalgazın ücretsiz olmasını sağlayalım. Burada da bölgesel özellikleri dikkate almamız lazım. Yani Ağrı ile Antalya’nın elbette ki soğukluk farklarına göre metreküp hesapları yapılabilir. Bunun için de Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesini öneriyoruz. Doğalgazın olmadığı yerlerde de kömür veya odun desteğinin ücretsiz olarak sağlanmasını öneriyoruz. Tüm bunları yapmak mümkün. Halkımızı, elektrik ve doğalgaz faturalarından kurtaralım. İhtiyaç sınırına kadar elektrik ve doğalgazı ücretsiz sağlamak mümkündür. Yurttaşlarımızı bu kara kışta ısınma sorunuyla ve elektrik zamlarıyla karşı karşıya bırakmamak için bu adımı atalım.”