Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve beraberindeki heyet, Ankara Ulus’ta bulunan Ermeni Mezarlığı üzerine Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ)  inşaat yapmasına ilişkin basın açıklaması düzenlemek istedi. Ancak mezarlığın etrafını ablukaya alan polis, açıklama yapmak isteyen heyete müdahale ederek, milletvekili Paylan ve mimarların alana girip inceleme yapmasına izin vermedi.

Polis, ayrıca çevredeki esnaf ve çekim yapmak isteyen gazetecilere de müdahalede bulundu.

MİMARLAR ODASI BAŞKANI: DARBEDİR

Bütün engellemelere rağmen gerçekleştirilen açıklamada konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş, Ermeni Mezarlığı’nın bulunduğu alan üzerine yapılacak olan inşaatın hukuksuz olduğuna dikkati çekerek, "İnsan kemikleri üzerine inşaat yapılması bir darbe, bir hukuksuzluktur. Her şeyden önce bu bölgede esnafa yönelik mağduriyet var. Esnafın mal varlığını gasp ediyorlar. İller Bankası binasını yıktılar, yeniden dekor etmek için bu alanı ayırdılar. Şu anda bu alana yeniden inşaat yapıyorlar.  Büyük hukuksuzluklarla karşı karşıyayız" dedi.

MÜSLÜMAN VİCDANI KABUL EDİYOR MU?

Daha sonra konuşan Paylan ise, mezarlığın üzerine beton dökülmesinin saygısızlık ve vicdansızlık olduğunu ifade etti. Paylan, "Burada yasayan Ermeni halkı ölülerini dualarla defnetti, mezar taşları diktiler. Buraya beton dökmek isteyen zihniyet önce mezar taşlarını yıktı, şimdi de beton döküyorlar. Bunu hangi vicdan kabul ediyor? Bu vicdansızlığı Hristiyanların vicdanı kabul etmiyor. Bu halkın çoğunluğunu oluşturan Müslümanların vicdani bu yaşananları kabul ediyor mu? Buradaki esnaf arkadaşların da bunu kabul etmeyeceğini biliyoruz" diye konuştu.

RUHSAT YOK 

Paylan, sözlerine şu şekilde devam etti: "Denetim yapmak için içeriye girmemizi engellediler. Kapısında ne olduğu belli olmayan etrafı çerçevelenmiş bir alan var. Burada bir ruhsat bile yok. Bu kaçak inşaata ve Ermeni halkının mezarlarının olduğu alana beton dökülmesinin bir an önce durdurulmasını talep ediyorum. Türkiye halkı bu mezarların üstüne beton döken zihniyete ‘dur’ demelidir. Buradaki kaçak inşaata izin vermeyeceğiz."

ESNAFTAN DESTEK

Açıklamanın ardından Paylan ve Karakuş, mezarlığın karşısında bulunan otelin teras katına çıkarak alanı uzaktan da olsa inceledi. Daha sonra çevre esnafını ziyaret eden Paylan'a "Mezarlar ortak değer ve kültürdür. Biz böyle bir projeyi kabul etmiyoruz, izin vermeyeceğiz" diyerek destek verildi.