Ağrı’nın Patnos ilçesinde “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Newroz’u kutladı. Kutlamanın yapıldığı ilçe otogarının arkasındaki alan, HDP bayraklarıyla süslendi. Patnoslular soğuk ve karlı havaya rağmen Newroz alanına akın etti. Havanın eksi derecede olduğu ilçede, dün akşam başlayan kar yağışı nedeniyle köy yolları kapandı. Kar yağışı nedeniyle köylerden Newroz’a katılım zorlaşırken, kutlamanın yapılacağı alan da sabah saatlerinde iş makineleriyle temizlendi.

Soğuk havaya rağmen alana gelen Patnoslular, iki noktada yapılan polis aramasının ardından alana girdi. 

Kutlama, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Kutlamada ilk konuşan HDP Patnos İlçe Eşbaşkanı Rıfat Bedir, Newroz’un sadece Kürtler için değil tüm Ortadoğu halkı için özgürlük ve direnişin simgesi olduğunu belirtti. Bedir, “Newroz’da zalimlere coşkumuzla cevap verelim” dedi.

'NEWROZ COŞKUSU TECRİDİ YIKACAK'

DBP Parti Meclisi (PM) üyesi Gülderen Varlı da konuşmasına Kürtlere yönelik yürütülen savaş politikalarına dikkat çekerek başladı. “Genç başladık genç başaracağız” diyen Varlı, “Kürt siyasetçiler tutuklanıyor ve katlediliyor. Ama bizler zulüm edenlerden korkmuyoruz. Bizler bir düşer bin kalkarız. Newroz’daki bu coşku tecridi kıracaktır” diye belirtti. 

'KÜRTÇE’DEN NEDEN KORKUYORSUNUZ?'

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Kürtler üzerindeki zulüm ve baskılara dikkati çekerek, “Dehakların zulmü devam ediyor. 10 bini aşkın arkadaşımız cezaevinde. Buradan tutuklu arkadaşlarımızı selamlıyor ve Newroz’larını kutluyoruz. Erdoğan diyor ki ‘Kürt sorunu yoktur.’ Kürt sorunu vardır. Seydalar, vaazlarını Kürtçe verdikleri için cezaevindeler. ‘Kürtler yoktur’ diyorsunuz, alana bakın Kürtler burada. Stran ve klamları yasaklıyorsunuz. Kürtçe’den neden korkuyorsunuz?” diye sordu. 

Konuşmaların ardından HDP milletvekilleri Abdullah Koç, Dilan Dirayet Taşdemir, DBP PM üyesi Varlı ve yurttaşların katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. Patnoslular, Koma Pel’in seslendirdiği şarkılar eşliğinde Newroz ateşinin etrafında halay çekti.

Müzik dinletisi ardından Newroz kutlaması sona erdi.