Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Abdullah Koç, 20 Mayıs’ta Patnos ilçesinde kimliklerini almak için İlçe Jandarma Komutanlığı’na giden Coşkun ve Enes Çetres kardeşlerin, kamerasız bir odaya götürülerek, darp edilmesini Meclis gündemine taşıyarak, konuyu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. 

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Patnos’ta yaşanan şiddet olayının failleri olan askerlerin bir an önce soruşturulmaya tabi tutulması gerektiğinin altını çizen Koç, cezasızlık politikasından kaynaklı benzer vakaların sistematik bir hale geldiğine dikkat çekti. 

Taşdemir ve Koç, konuyla ilgili Bakan Soylu’ya şu soruları sordu: 

* 20 Mayıs’ta yapacakları ev için Patnos Baraj Gölü çevresinde taş toplamaya giden 4 yurttaş ve aynı bölgede bulunan yurttaşların kimliklerinin askerlerce alınarak, karakola götürülmesinin bir gerekçesi var mı?

* Patnos İlçe Jandarma Komutanlığı’na kimliklerini almaya giden yaklaşık 20 yurttaşı, tek sıraya koyarak, İstiklal Marşı’nı okuyan askerlere eşlik etmeleri istendiği, Marş okunurken aralarında konuştukları gerekçesiyle kendilerine küfür ve hakaretler yağdıran askerlere tepki gösteren 2 kardeşin kamerasız bir odaya götürülerek, darp edildiği iddiaları doğru mu?

* Kendilerine küfür ve hakaretler yağdıran askerlere itiraz ederek, tepki gösteren Coşkun ve Enes Çetres kardeşlerin, kamera bulunmayan bir odaya götürülerek, 20 asker tarafından darp edilmesi ile ilgili Bakanlığınızca açılan bir soruşturma veya kovuşturma var mı?

* Esas duruşta arka arkaya durmaya zorlanan, aynı odaya alınarak işkence yapılan yurttaşlara sosyal mesafe kuralını ihlal ettikleri gerekçesiyle 3 bin 150 TL para cezasının kesilmesinin mantığı ve gerekçesi nedir?

* Hükümetinizin iktidarda olduğu 2002-2020 yılları arasında polis ve askerlerin karıştığı kaç şiddet vakası gerçekleşmiş ve açığa alınan kolluk personeli sayısını biliyor musunuz?

* Cezasızlık politikasının benzer vakaların yaşanmasında etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

* Kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan darp, işkence, kötü muamelenin sona ermesi için Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?  (MA)