Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi yine tutuklulara yönelik hak ihlalleriyle gündeme geldi. 2 Ocak 2015’te Patnos’ta gözaltına alındıktan sonra “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan ve 9 yıl hapis cezası verilen Vedat Kalın (25), ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, cezaevinde suyun kirli olmasından kaynaklı kendisiyle birlikte birçok tutuklunun cildinde yaralar oluştuğunu ve bunun diş rahatsızlıklarına neden olduğunu söyledi. 

SU SORUNU VE SAĞLIK SORUNLARINI ANLATTI

Kalın, yaptığı görüşmede cezaevinde yaşanan su sorunu ve bunun sonucunda yaşadıkları sağlık sorunlarını şöyle anlattı: “Patnos Cezaevi bir bataklığın üzerine inşa edildiği için şebeke suyu yok. Sondajla kuyulardan su çıkarılıyor ve arıtılmadığı için su kimyasallarla dolu. Aynı zamanda petrol atıkları gibi maddeler var içinde. Elimizi yüzümü yıkadığımızda mazot kokusu ve yağ kokusuyla karşılaşıyoruz. Sıcak su zaten yok. Aynı zamanda şuan çok kötü diş rahatsızlıkları var. En çokta rahatsız eden diş hastalığı. Cildimin muhtemel yerlerinde yaralar var ve bu giderek artıyor. Defalarca dilekçe vermeme rağmen sevkim yapılmadı. Herhangi bir neden gösterilmeden hastaneye gitme talebim reddediliyor. Buradaki hemen hemen bütün arkadaşlarda bu cilt rahatsızlığı var. Keyfi olarak doktora çıkarmıyorlar. Yaşadığımız sıkıntı bu.”

‘DEVLET SORUMLUDUR’

Kalın’la telefon görüşmesi gerçekleştiren amcası Kıyas Kalın, tutukluların yaşam hakkından devleti sorumlu olduğunu söyledi. Yeğeni Kalın’ın İmralı tecridine karşı 70 gün açlık grevinde kaldığını belirten amca Kalın, “Devletin hastaları doktora götürmesi gerekirken hiçbir neden gösterilmeden verilen dilekçeleri reddetmesi, hastaneye çıkarmamaları bir işkence biçimidir. Tutsaklar açlık grevinde kaldılar ve gıda almaları gerekiyor. Vedat’ın bünyesi çok zayıflamış, şuan çok kötü bir durumda. Uyuyamıyor, bu bile başlı başına bir işkencedir. Yani fiziken olmasa da hasta halinle o yara bere içinde uyutmuyorsun” dedi.

ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRIDA BULUNDU

Adalet Bakanlığı’nın cezaevinde denetim yapması ve su incelemesi yapması gerektiğini söyleyen Kalın, “Patnos Cezaevi'ndeki içme sularıyla ilgili raporların alınması gerekiyor. İnsan vücuduna, insan sağlığına ne kadar zararlıdır. Bunun araştırılması istiyoruz. İnsan hakları savunucularından Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na bütün duyarlı insanlardan bu konuda harekete geçmelerini istiyoruz. Adalet Bakanlığı, adaleti yerine getirmeli” çağrısında bulundu. 

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINMIŞTI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ve içme suyuyla ilgili 5 Şubat’ta Meclis gündemine taşıdı. Taşdemir, önergeye henüz cevap verilmediğini belirterek, “Cezaevinde suların özellikle son iki yıldır kesinlikle içilemeyecek derecede kirli, tutuklular üzerinde ciddi cilt ve sağlık sorunlarına yol açan, demir ve kükürt oranları yüksek, içme suyu kategorine girmeyen su kullanıldığı yönündeki bilgiler geliyordu. Ve o dönem cezaevi yönetimi tarafından da kabul edilmişti. Dönemin Patnos Cezaevi idaresinin suyun tahlil edildiğini ve içilemez raporu verildiğini aktarmıştı. O dönem cezaevi idaresi, bizim elimizde bir alternatif yok, bizde o sudan içiyoruz ve çok rahatsız denmişti” diye belirtti.

Telefonla aradığımız Patnos L Tipi Cezaevi idaresi, iddialara dair “ Siz buraya yakın mısınız? Gelin bizi yerinde inceleyin ya da savcılığa başvurun. Size belgelerle cevap verelim. Bu iddialar tamamen yalandır, kurumumuzu karalamaya yöneliktir” savunmasında bulundu.

MA / Esra Solin Dal