Ağır insan hakkı ihlalleriyle gündemden düşmeyen Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son bir yılda 4 hasta tutuklu yaşamını yitirdi. Neredeyse her ay yaşanan hak ihlalleriyle ilgili raporların hazırlandığı cezaevi, AKP döneminde “Pilot Cezaevi” olarak kuruldu. Tutuklular tarafından sürekli “Nazi kampı” benzetmesi yapılan cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin yanı sıra tutuklulara temiz su bile sağlanmıyor. Son olarak önceki hafta Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) ile Van Barosu Cezaevi Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, cezaevinde insani koşulların olmadığına dikkat çekildi.

BİN 564 HASTA MAHPUS

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishane Komisyonu’nun 31 Mart 2020 tarihli “Ağır Hasta ve Hasta Mahpus Listesi” raporunda; “Türkiye hapishanelerinde halen 590’ı ağır hasta olmak üzere toplam bin 564 hasta mahpus bulunmaktadır. Bu sayının çok daha yüksek olduğunu özellikle belirtmek isteriz” denildi. Ailelerin ve insan hakları derneklerinin tüm girişimlerine rağmen hasta tutuklular tahliye edilmedikleri gibi, tedavileri de engelleniyor. Hastanelere götürülen tutuklular ise hijyen koşullarından uzak olan mahkum koğuşlarında refakatçi olmadan tutuluyor.

AYM VE ATK BAŞVURULARI

Patnos Cezaevi’nde son bir yılda yaşamını yitiren 4 hasta tutuklunun tahliye edilmesi için Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Adli Tıp Kurumu’na (ATK) başvuruda bulunulmuştu. Başvurularına herhangi bir dönüş yapılmadan, 4 tutuklu yaşamını yitirdi.

Son bir yılda hayatını kaybeden tutuklular:

MUSTAFA AKYOL

Ağrı’da 2011 yılında tutuklanan ve “örgüt üyesi” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay hapis cezası verilen ve Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ağrı İl Başkanı Mustafa Akyol, 16 Eylül 2019 tarihinde yaşamını yitirdi. Akyol, tutuklu bulunduğu Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitirmeden bir hafta önce, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Parkinson ve kalp rahatsızlığı bulunan Akyol ile ilgili ATK ve AYM’ye yapılan başvurulara dönüş yapılmadı ve yaşamını yitirdi.

KİNYAS GÜLCAN

Hasta tutuklu Kinyas Gülcan (59), 1993 yılında tutuklanarak, cezaevine konuldu. 10 yıl tutukluluk sürecinin ardından tahliye edilen Gülcan, 1 Eylül 2018’de bir kez daha “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu. Yargılama sonucunda 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen Gülcan, 30 Eylül 2019 tarihinde enfeksiyon kaparak fenalaşması üzerine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. 6 gün boyunca yaşam mücadelesi veren Gülcan, 6 Ekim 2019 tarihinde yaşamını yitirdi. Gülcan’ın tahliye edilmesi için defalarca savcılığa başvuru yapıldı ancak tahliye edilmedi.

TAKİYETTİN ÖZKAHRAMAN

Muş’un Malazgirt ilçesinde 2017 yılında tutuklanan 75 yaşındaki emekli öğretmen Takiyettin Özkahraman, 18 Eylül’de tutuklu bulunduğu Patnos L Tipi Cezaevi’nde fenalaşması üzerine ambulansla Patnos İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Hastanesi’ne sevk edilerek, tedavi altına alındı. Özkahraman, solunum ve akciğer yetersizliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanenin yoğun bakım servisinde bir gün sonra 19 Eylül’de yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren Özkahraman’ın kardeşi Sadullah Özkahraman, ağabeyinin tutuklanmadan önce herhangi bir rahatsızlığının bulunmadığını belirtti. Kardeş Özkahraman, ağabeyinin tahliye edilmesi için Adalet Bakanlığı’na 2 kez verdiği, ancak dilekçelerin yanıtsız kaldığını söyledi.

ALİ BOÇNAK

Kars'ta 2009 yılında “KCK” adı altında yapılan operasyonlarda gözaltına alınan Ali Boçnak, Kürtçe mevlit okuduğu gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuksuz yargılandı. Yargılama sonucunda 7 yıl 8 ay hapis cezası verilen ve 2013 yılında Yargıtay tarafından onanan Boçnak, 2017 yılında tutuklanarak Patnos L Tipi Cezaevi’ne konuldu. 3 yıldır tutuklu bulunan 76 yaşındaki Boçnak, bugün yaşamını yitirdi. Böbrek yetmezliği ve birçok hastalığı bulunan Boçnak’ın tahliye edilmesi için ATK’ye başvuru yapıldı. Ancak ATK, “Cezaevinde kalabilir” raporu verdi. Bunun üzerine Boçnak için önceki gün AYM’ye başvuru yapıldı. 

Mezopotamtya Ajansı/ Dindar Karataş