Sincan F tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ilişkin Parlamentolararası Birlik (Inter-Parliamentary Union-IPU) yazılı açıklama yayımladı.  Açıklamada, Gergerlioğlu’nun tutukluğunun keyfi olduğunu belirterek, “Derhal serbest bırakılması” gerektiğini belirtti. 

TBMM’nin de Parlamentolararası Birlik üyesi olduğu hatırlatılan açıklamada, “Küresel olarak yasama erklerinin tamamını temsil eden bu büyük organizasyonun siyasi önemi ve kararlarının etkisi haliyle çok yüksektir” denildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “IPU, dosyadaki bilgiler ışığında Gergerlioğlu'nun devam eden tutukluluğunun keyfi olduğunu ve derhal sonlandırılması gerektiğini düşünmektedir; mevcut yasal yolların hâlâ bunu sağlayabileceğini içtenlikle ummaktadır. 

Kararın devamında bu kararın, Türk yetkililerin teröre karşı mücadeleleri ile muhalefetteki milletvekillerinin insan haklarına, özellikle de ifade özgürlüklerine saygı arasında doğru dengeyi kurmadıklarının bir başka kanıtı olduğunu değerlendirmiştir.

IPU, Türk makamlarını bir kez daha, mevcut ulusal mevzuatın ve uygulamasının düşünce özgürlüğüne ilişkin uluslararası ve bölgesel standartlara uygun olmasını sağlamak için daha kararlı adımlar atmaya çağırmıştır.”